Τουρκικές ΜΚΟ διεκδικούν και την Κρήτη!

Τουρκικές ΜΚΟ διεκδικούν και την Κρήτη!

Τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά διεκδικώντας νησιά του Αιγαίου, όπως επίσης την Κρήτη, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», σε χθεσινό του άρθρο.

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η πρωτοβουλία τελεί υπό την ομπρέλα του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Ιλίας Τοπσακάλ και του προέδρου του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου, Χαλίτ Κανάκ. Σε δηλώσεις τους, σχετικά με την προσφυγή που ετοιμάζουν οι ΜΚΟ ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης, υποστηρίζουν ότι ο γείτονας που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι η Ελλάδα, η οποία καταστρατηγώντας το διεθνές δίκαιο, έχει μεταφέρει στρατεύματα στα Δωδεκάνησα.

Σύμφωνα με τον Τοπσακάλ, ο υποθαλάσσιος πλούτος της περιοχής ωθεί την Ελλάδα να αναζητεί συνεργασίες και προς την ίδια κατεύθυνση άρχισαν να κινούνται και άλλες χώρες, όπως Αίγυπτος, Ισραήλ, Λίβανος, χωρίς να έχουν δικαιώματα στην περιοχή με βάση το διεθνές δίκαιο και χωρίς καμία συμφωνία να προβλέπει κάτι τέτοιο. “Κάποιες διεθνείς εταιρείες προσπάθησαν επίσης να το εκμεταλλευτούν, ενώ κάποιες άλλες χώρες δεν έβγαλαν μιλιά. Αντιθέτως, η Τουρκία, με την πολύ σημαντική συμφωνία που υπέγραψε με τη Λιβύη για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, εξασφάλισε την ασφάλεια και το μέλλον της στην περιοχή”, υποστηρίζει ο Ιλίας Τοπσακάλ, προσθέτοντας ότι πάνω από 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν τη στήριξη του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου αποφάσισαν να ασχοληθούν ενεργά με την υπόθεση.

Σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, η προσφυγή αυτή αφορά τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και του κατεχόενου τμήματος της Βόρειας Κύπρου γι’ αυτό και οι ΜΚΟ θέλουν να φτάσουν την υπόθεση ενώπιον της ΕΕ και του ΟΗΕ. “Στην κίνηση αυτή θα συμμετάσχουν και ΜΚΟ από το Καζακστάν, την Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, παρακολουθώντας και στηρίζοντας τη νομική διαδικασία. Ομοίως, υπάρχουν και αρκετές αδελφές ΜΚΟ και στα Βαλκάνια, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η έναρξη της διαδικασίας θα ξεκινήσει με μία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα», κατά τον Τοπσακάλ.