Τουρκικά ΜΜΕ: Η Αθήνα σαμποτάρει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Τουρκικά ΜΜΕ: Η Αθήνα σαμποτάρει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Για «προκλητική ενέργεια της Ελλάδας με στόχο να σαμποτάρει τον επικείμενο ελληνοτουρκικό διάλογο» κάνουν λόγο τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με αφορμή την πρόσφατη έκδοση Navtex, από τον σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού, σε θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας της ανοιχτά της Κρήτης.

Πιο αναλυτικά, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, σε σημερινό της δημοσίευμα με τίτλο «Το παιχνίδι της Ελλάδας - «NAVTEX»: Η Αθήνα σαμποτάρει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων» αναφέρει πως η Ελλάδα με τις ενέργειές της τορπιλίζει την προσπάθεια διαλόγου, σημειώνοντας πως «η έκδοση Navtex σε μία ευρεία περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό, δεν θα λύσει τα προβλήματα αλλά θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή».

Παράλληλα, ο εφημερίδα κατηγορεί την Ελλάδα πως χρησιμοποιεί το θέμα έκδοσης Navtex, που αφορά την ασφάλεια της πλοήγησης, για να σαμποτάρει τις προσπάθειες για διμερή διάλογο με στόχο να γίνει αυτός ακόμη πιο περίπλοκος.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα: «Η Τουρκία έχει σκοπό την επίλυση των προβλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπου έκανε πολλά βήματα σε αυτό το θέμα και ότι αξιολόγησε να μειώσει το πεδίο εφαρμογής ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων και ακόμη και να καθυστερήσει ορισμένες από αυτές προκειμένου να συμβάλει στη λύση. Απέναντι σε όλα αυτά τα καλοπροαίρετα βήματα της Τουρκίας, η Ελλάδα προσπαθεί να ανατρέψει το τραπέζι του διαλόγου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ιστοσελίδα TRT, η οποία φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο: «Νέα πρόκληση με «NAVTEX» από την Ελλάδα», όπου επιχειρεί να παρουσιάσει την Τουρκία ως τη πλευρά που αδικείται από τις ενέργειες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο κάνει τα απαραίτητα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων με διάλογο, ενώ η Ελλάδα με σκοπό τις εκπαιδεύσεις σκοποβολής σε ευρύ πεδίο στο χώρο ευθύνης της Τουρκίας εξέδωσε 2 νέα NAVTEX. Η Τουρκία έπειτα από αυτή την εξέλιξη εντός του χώρου ευθύνης της για τις σχετικές περιοχές εξέδωσε νέα NAVTEX» αναφέρει το μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως, λίγες μόλις ώρες μετά τις ανακοινώσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Άγκυρα εξέδωσε δύο αντι-Νavtex με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κρήτης, σε απάντηση της ελληνικής Navtex, που είχε εκδώσει ο σταθμός Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας, για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, με τη μια Navtex η Τουρκία δεσμεύει περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχή του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο πρωτοκολλήθηκε χθες αργά το βράδυ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, δέκα περίπου μήνες μετά την κατάθεσή του, ενώ με τη δεύτερη Navtex δεσμεύει περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Οι δυο τουρκικές Navtex: