7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη των μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος HDP

Τουρκία: Ξεκίνησε η δίκη των μελών του φιλοκουρδικού Κόμματος HDP

Συνήγοροι υπεράσπισης αποχώρησαν για λίγο από την αίθουσα του δικαστηρίου καταγγέλλοντας άδικη μεταχείριση συναδέλφων τους κατά την έναρξη μιας δίκης μελών του κυριότερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας για διαδηλώσεις που ξέσπασαν το 2014 στη διάρκεια επίθεσης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη συριακή κουρδική πόλη Κομπάνι.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης είπαν πως δεν επιτράπηκε η είσοδος συναδέλφων τους στην αίθουσα του δικαστηρίου για "αυθαίρετους, παράνομους" λόγους κατά την πρώτη ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση σε βάρος 108 κατηγορουμένων, περιλαμβανομένων αξιωματούχων και μελών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

"Βγήκαμε έξω μαζί με τους συναδέλφους μας ώστε να μην γίνουμε συνεργοί σε αυτό το έγκλημα", δήλωσε ο συνήγορος υπεράσπισης Μεχμέτ Εμίν Ακτάρ έξω από το δικαστήριο.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις του δικαστή στη διάρκεια της διαδικασίας ταυτοποίησης χωρίς την παρουσία των δικηγόρων τους, λέγοντας πως παραβιάζεται το δικαίωμά τους στην υπεράσπιση. Κατηγορούμενοι που είχαν συνδεθεί μέσω βιντεοδιάσκεψης κάλυψαν τις κάμερές τους και χειροκρότησαν σε ένδειξη αλληλεγγύης, ανέφερε το HDP.

"Αν και καθόμαστε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, εκπροσωπούμε τη βούληση του λαού", είπε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην συμπρόεδρος του HDP και ένας από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς της Τουρκίας.

Στη συνέχεια επετράπη η είσοδος σε όλους τους συνηγόρους υπεράσπισης.

Το HDP υποστηρίζει πως η υπόθεση αυτή είναι άλλο ένα βήμα των αρχών προκειμένου να πλήξουν το κόμμα έπειτα από την προσφυγή εισαγγελικού λειτουργού τον περασμένο μήνα με σκοπό να κλείσει το κόμμα λόγω φερόμενων διασυνδέσεων με Κούρδους μαχητές.

Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις, τις οποίες προκάλεσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο τουρκικός στρατός απλώς παρακολουθούσε ενώ οι ισλαμιστές μαχητές πολιορκούσαν το Κομπάνι, μια πόλη στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι 108 κατηγορούμενοι, περιλαμβανομένου του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αντιμετωπίζουν 37 κατηγορίες για ανθρωποκτονία και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Αν καταδικαστούν, κινδυνεύουν να τους επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Είκοσι οκτώ από τους κατηγορουμένου βρίσκονται ήδη στη φυλακή.