Τουρκία: Ξεκινάμε έρευνες στην περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Τουρκία: Ξεκινάμε έρευνες στην περιοχή που ορίζει το τουρκολιβυκό Μνημόνιο

Ρεπορτάζ του Murat Temizer για το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, με τίτλο «Το Fatih θα πραγματοποιήσει γεώτρηση σε μεγάλο βάθος στην Μαύρη Θάλασσα από τον Ιούλιο», επικεντρώνεται στις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σύμφωνα με τις οποίες: «Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση μεγάλου βάθους τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά, από τον προσεχή Ιούλιο, με το ‘εθνικό’ μας πλωτό γεωτρύπανο, Fatih».

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή του Πρακτορείου Anadolu, μετά την ολοκλήρωση εκδήλωσης με θέμα την ενέργεια, με 600 περίπου συμμετέχοντες, ο Ντονμέζ τόνισε πως, στην Ανατολική Μεσόγειο, πολλοί παράγοντες προσπάθησαν, από την αρχή, να κρατήσουν την Τουρκία εκτός εξίσωσης, προσθέτοντας ότι: «Τώρα, εκείνοι που ήθελαν να μας κρατήσουν εκτός, είναι εκτός παιχνιδιού. Ίσως να αποχώρησαν από εκεί, χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία αυτήν την κρίση. Έχουμε κάνει προετοιμασίες, εδώ και πολύ καιρό. Είμαστε αφοσιωμένοι στο επιχειρηματικό μας σχέδιο. Θα προχωρήσουμε εφαρμόζοντας, όσο το δυνατόν περισσότερο, το επιχειρηματικό μας πρόγραμμα. Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος τόσο στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και στη Μαύρη Θάλασσα για πρώτη φορά, από τον προσεχή Ιούλιο, με το ‘εθνικό’ μας πλωτό γεωτρύπανο, Fatih».

Αναφερόμενος στο MoU με τη Λιβύη, ο Ντονμέζ επεσήμανε ότι η διαδικασία έχει ξεκινήσει και ότι η ΤΡΑΟ έχει υποβάλει την πρώτη αίτηση για έρευνα σε αυτήν την περιοχή, ενώ πρόσθεσε πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα ξεκινήσουν οι πρώτες δραστηριότητες σεισμικής έρευνας.