Τουρκία: Την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ζητά o Μπαχτσελί

Τουρκία: Την απαγόρευση του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ζητά o Μπαχτσελί

Ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι θα πρέπει να απαγορευθεί το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το τρίτο μεγαλύτερο στην Τουρκία.

Ο Μπαχτσελί επικρίνει σφοδρά εδώ και καιρό το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HPD) και, όπως ο Ερντογάν, το κατηγορεί ότι έχει σχέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που εδώ και 36 χρόνια διεξάγει ένοπλο αγώνα κατά του τουρκικού κράτους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

“Το HDP πρέπει να κλείσει και να μην ξανανοίξει. Δεν θα πρέπει να επιδείξουμε καμία ανοχή σε οποιοδήποτε κόμμα έχει ως σύμβολο αναφοράς τον εθνοτικό αυτονομισμό και την τρομοκρατία”, σχολίασε ο Μπαχτσελί σε ανάρτησή του στο Twitter, ενώ επιτέθηκε στο HDP επειδή δεν υπέγραψε μια ανακοίνωση του κοινοβουλίου που καταδίκαζε την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας.

Τουρκικά δικαστήρια έχουν απαγορεύσει στο παρελθόν φιλοκουρδικά κόμματα με την κατηγορία ότι έχουν σχέσεις με τους αυτονομιστές αντάρτες, προκαλώντας αντιδράσεις από τους δυτικούς συμμάχους της Τουρκίας. Όμως αλλαγές που έχουν γίνει έκτοτε, τις οποίες υποστήριξε και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, έχουν καταστήσει πιο δύσκολη την απαγόρευση κομμάτων.

Ο Μπαχτσελί, το κόμμα του οποίου είναι το τέταρτο μεγαλύτερο στο κοινοβούλιο και τα σχόλια του οποίου στο παρελθόν έχουν επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική, πρότεινε να υπάρξουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα, στη νομοθεσία που διέπει τα πολιτικά κόμματα ή ακόμη και στον ποινικό κώδικα, αν είναι απαραίτητο.

“Η μάχη ενάντια στα δηλητηριώδη ζιζάνια είναι μια υπέροχη υπηρεσία προς την εθνική αξιοπρέπεια. Η μάχη με τον αυτονομισμό αποτελεί μια έντιμη στήριξη στην ανεξαρτησία μας”, τόνισε.

Ο συμπρόεδρος του HDP Μιτχάτ Σανκάρ απάντησε στις δηλώσεις Μπαχτσελί με συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox TV, επισημαίνοντας ότι το HDP έχει τη στήριξη εκατομμυρίων ανθρώπων.

“Η απαγόρευση του HDP σημαίνει απαγόρευση της δημοκρατίας στη χώρα, σημαίνει φίμωση 6 εκατομμυρίων ανθρώπων”, κατήγγειλε ο Σανκάρ. “Στο παρελθόν έξι από τα κόμματά μας απαγορεύθηκαν και τι συνέβη; Αν απαγορεύσουν το κόμμα μας, θα επιστρέψουμε πιο δυνατοί”, τόνισε.

Το PKK μάχεται εναντίον του τουρκικού κράτους στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία από το 1984, μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 40.000 ανθρώπων.

Η Άγκυρα, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Το HDP, που αρνείται οποιαδήποτε σύνδεση με την τρομοκρατία, ιδρύθηκε το 2012 και στις βουλευτικές εκλογές του 2018 κέρδισε το 11,7% των ψήφων. Έχει γίνει στόχος διώξεων από τις αρχές τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες στελέχη και μέλη του να έχουν συλληφθεί και δεκάδες δημάρχους και βουλευτές του να έχουν καθαιρεθεί.