Τουρκία: Θα ζητήσει την έκδοση 33 προσώπων από Φινλανδία και Σουηδία

Τουρκία: Θα ζητήσει την έκδοση 33 προσώπων από Φινλανδία και Σουηδία

Την έκδοση 33 προσώπων που ανήκουν στο PKK και το Feto του Φετουλάχ Γκιουλέν από Φιλανδία και Σουηδία θα ζητήσει η Τουρκία όπως ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ.

Το αίτημα διατυπώνεται την επομένη της υπογραφής μνημονίου ανάμεσα στις τρεις χώρες που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Οι φάκελοι έξι μελών του PKK, έξι μελών του FETO περιμένουν στη Φινλανδία, ενώ αυτοί των 10 μελών του FETO και 11 μελών του ΡΚΚ περιμένουν στη Σουηδία. Θα γράψουμε ξανά για την έκδοσή τους μετά τη συμφωνία και θα τους το υπενθυμίσουμε», ανέφερε ο Μποζντάγκ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Δεν μας έχουν υποβληθεί αιτήματα προς το παρόν, από όσο γνωρίζω», είπε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο σε δημοσιογράφους την Τετάρτη στη Μαδρίτη.

Την Τρίτη, είπε ότι το υπογεγραμμένο μνημόνιο δεν αναφέρει πρόσωπα προς έκδοση και ότι η Φινλανδία θα συνεχίσει να σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες στις αποφάσεις έκδοσης.

«Στην πραγματικότητα δεν έχουμε κανένα αδιευκρίνιστο αίτημα έκδοσης αυτή τη στιγμή. Έχουμε επεξεργαστεί 14 από τα 16 (αιτήματα από την Τουρκία) και δύο αποφάσεις έχουν μπλοκαριστεί λόγω του γεγονότος ότι οι στόχοι δεν έχουν εντοπιστεί», είπε ο Νιινίστο στους δημοσιογράφους.

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Mαγκνταλένα Άντερσον είπε ότι η Σουηδία θα συνεχίσει να ακολουθεί το τοπικό και το διεθνές δίκαιο στις εκδόσεις της και ότι η διαδικασία θα εξαρτηθεί από τις πληροφορίες που θα λάβει από την Τουρκία.

«Υπάρχουν εκείνοι στη Σουηδία που νιώθουν κάποιο άγχος και με αυτό θέλω να ξεκαθαρίσω τρία πράγματα», είπε στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.

«Καταρχάς, δεν εκδίδουμε ποτέ κάποιον που είναι Σουηδός πολίτης και ξέρω ότι κάποιοι από αυτούς που έχουν εκφράσει ανησυχίες είναι Σουηδοί πολίτες, επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχούν.

Δεύτερον, θα ακολουθήσουμε φυσικά όπως και πριν το σουηδικό και το διεθνές δίκαιο... Τρίτον, αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος δεν διεξάγει τρομοκρατική δραστηριότητα, δεν χρειάζεται να ανησυχεί».

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και τους δυτικούς της συμμάχους.

Το Fetö είναι το ακρωνύμιο του κινήματος που ιδρύθηκε από τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που υπήρξε μέντορας του Ταγίπ Ερντογάν. Διαμένει στις ΗΠΑ και ο Ερντογάν δηλώνει ότι τον θεωρεί, μεταξύ πολλών άλλων, υπεύθυνο για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.