Τουρκία: Συμφωνία για βάση στη Λιβύη

Τουρκία: Συμφωνία για βάση στη Λιβύη

Η Λιβύη συμφώνησε με την Τουρκία και το Κατάρ την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας για την ενίσχυση του λιβυκού στρατού. Μέρος της συμφωνίας αποτελεί και η δημιουργία στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Λιβύη από την Τουρκία και το Κατάρ, για στρατιωτική εκπαίδευση και παροχή συμβουλών.

Τη συμφωνία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Άμυνας Σαλάχ αλ Ναμρούς, που δήλωσε ότι η Τουρκία και το Κατάρ θα στείλουν επίσης στρατιωτικούς συμβούλους και προσωπικό στη Λιβύη.

Οι Υπουργοί Άμυνας της Τουρκίας και του Κατάρ τόνισαν ότι υποστηρίζουν μια πολιτική λύση και τη νόμιμη κυβέρνηση, πρόσθεσε ο αλ Ναμρούς.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε στην Τρίπολη με τον ομόλογό του από το Κατάρ, Χαλίντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Ατίγια και τον πρωθυπουργό της Λιβύης Φαγέζ Σαράζ.

«Πιστεύουμε ότι θα επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα υποστηρίζοντας τους Λίβυους αδελφούς μας στον δίκαιο αγώνα τους», δήλωσε ο Ακάρ κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στη Λιβύη αν το ζητήσει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης.