Τουρκία: Στο στόχαστρο των αρχών ο οργανισμός Anadolu Kultur του Οσμάν Καβαλά

Τουρκία: Στο στόχαστρο των αρχών ο οργανισμός Anadolu Kultur του Οσμάν Καβαλά

Ο οργανισμός που έχει ιδρυθεί από τον επιχειρηματία και μαικήνα Οσμάν Καβαλά, ο οποίος είναι κρατούμενος εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια στην Τουρκία, κατήγγειλε σήμερα μια «παράνομη» διαδικασία των αρχών που έχει στόχο το κλείσιμό του.

Ο οργανισμός με την ονομασία Anadolu Kultur αντέδρασε για πρώτη φορά δημόσια στη δίκη που διεξάγει εναντίον του το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου για να επιτύχει τη διάλυσή του.

Το υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως προέβη τον περασμένο Αύγουστο σε διάβημα στη δικαιοσύνη για τη διάλυση του Anadolu Kultur για τον λόγο ότι ενεργεί «ως ένωση, αν και έχει καταχωριστεί ως μια επιχείρηση».

«Είναι μια παράνομη δίκη (...), η οποία αποτελεί την παράταση της αδικίας που υφίσταται ο Οσμάν Καβαλά», υπογράμμισε ο Anadolu Kultur σε ανακοίνωσή του, που διανεμήθηκε ως αντίδραση σε δημοσιογραφικές πληροφορίες για ενδεχόμενη διάλυσή του.

Οι αρχές κατηγορούν τον οργανισμό, ο οποίος υποστηρίζει πολιτιστικά προγράμματα σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ότι προσπαθεί να αποφύγει διοικητικούς ελέγχους, που γίνονται στις ενώσεις, λειτουργώντας υπό καθεστώς ανώνυμης εταιρείας.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η οποία δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, κατηγόρησε τον Καβαλά ότι μέσω του οργανισμού συγκέντρωσε κεφάλαια προερχόμενα από το εξωτερικό.

«Οι λογαριασμοί και οι δραστηριότητές μας ελέγχθηκαν από τις αρχές και δεν βρέθηκε κανένα αδίκημα. Συνεπώς αυτή η δίκη είναι κατασκευασμένη», υποστήριξε ο Anadolu Kultur.

Ο οργανισμός υποστηρίζει επίσης πως μια επιχείρηση με το δικό του καθεστώς μπορεί νομίμως να έχει χορηγούς και να δέχεται κεφάλαια από το εξωτερικό.

Η δίκη για τη διάλυση του Anadolu Kultur άρχισε αθόρυβα τον Δεκέμβριο και μια νέα ακροαματική συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Απριλίου.

Ο Καβαλά, μια προσωπικότητα της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, βρίσκεται στη φυλακή από τον Οκτώβριο 2017. Κινδυνεύει με ισόβια στο πλαίσιο μιας δίκης για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης», σχετικά με υποψίες για ανάμιξή του στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο 2016 και για «πολιτική κατασκοπεία».

Ο Καβαλά απέρριπτε ανέκαθεν τις κατηγορίες σε βάρος του και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις εκτιμούν πως η κυβέρνηση προσπαθεί να εκφοβίσει μέσω αυτού την κοινωνία των πολιτών.

Αυτός ο 63χρονος επιχειρηματίας είναι γνωστός για τη στήριξη που προσφέρει σε πολιτιστικά προγράμματα που αφορούν κυρίως το κουρδικό ζήτημα και την αρμενο-τουρκική συμφιλίωση.

Η Τουρκία απέρριψε την περασμένη εβδομάδα έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών για την «άμεση απελευθέρωση» του Καβαλά καταγγέλοντας ανάμιξη της Ουάσινγκτον στην τουρκική δικαιοσύνη.