Τουρκία: Στο νοσοκομείο η βουλευτής Λεϊλά Γκιουβέν του HDP λόγω της απεργίας πείνας

Τουρκία: Στο νοσοκομείο η βουλευτής Λεϊλά Γκιουβέν του HDP λόγω της απεργίας πείνας

Η βουλευτής Λεϊλά Γκιουβέν, η οποία πραγματοποιεί εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες απεργία πείνας στην Τουρκία σε αλληλεγγύη με τον ιστορικό αρχηγό της κουρδικής εξέγερσης, μεταφέρθηκε σήμερα στο νοσοκομείο επειδή αισθάνθηκε δυσφορία, έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές.

Η Γκιουβέν, βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ντιγιάρμπακιρ (νοτιοανατολική Τουρκία), αφού εμφάνισε υπέρταση και αισθάνθηκε πόνους στο στήθος, σύμφωνα με τις πηγές.

Νοσηλεύεται στη μονάδα εντατικής, όμως αρνείται να πάρει φάρμακα, πρόσθεσαν οι πηγές.

Η 55χρονη Γκιουβέν είχε αρχίσει την απεργία πείνας της στις 8 Νοεμβρίου 2018, ενώ βρισκόταν στη φυλακή, για να καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, του ιστορικού αρχηγού του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ο οποίος εκτίει ποινή ισοβίων στο νησί Ιμραλί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, μετά τη σύλληψή του από την Τουρκία το 1999.

Σύμφωνα με το HDP, περισσότεροι από 300 φυλακισμένοι πραγματοποιούν αυτή τη στιγμή απεργία πείνας σε αλληλεγγύη με τη βουλευτή.

Η Λεϊλά Γκιουβέν είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο 2018 αφού επέκρινε την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση που διεξαγόταν τότε στον κουρδικό θύλακο του Αφρίν, στη βόρεια Συρία.

Αποφυλακίσθηκε υπό όρους στις 25 Ιανουαρίου, όμως αποφάσισε να συνεχίσει την απεργία πείνας της στο σπίτι της στο Ντιγιάρμπακιρ, «πρωτεύουσα» της νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί το HDP ότι είναι η πολιτική βιτρίνα του PKK, που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους της.

Ο επικεφαλής του HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας κρατείται από τον Νοέμβριο 2016. Κατηγορείται ότι ηγείται μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης», καθώς και για «τρομοκρατική προπαγάνδα» και «υποκίνηση στη διάπραξη εγκλημάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ