ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2014η
Παρασκευή, 7 Μαΐου 2021

ΓΔ: 910,21 -1,21 (-0,13 %)

Τζίρος: 93,24 εκατ. €   RT

Τουρκία: Σε υψηλό πενταετίας η υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ

Τουρκία: Σε υψηλό πενταετίας η υποστήριξη για την ένταξη στην ΕΕ
APimages

Η δημόσια υποστήριξη για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξηθεί στο 58%, σύμφωνα με έρευνα του Ιανουαρίου της MetroPoll, μιας εκ των κορυφαίων εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Η επιθυμία μεταξύ του κοινού για ένταξη στην ΕΕ βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πέντε χρόνια, δήλωσε ο Σεζέρ Σενκάρ, επικεφαλής της MetroPoll σε δημοσίευση στο Twitter την Κυριακή.

Το 2005, όταν η Τουρκία ξεκίνησε συνομιλίες για ένταξη στην ΕΕ, το 76% των πολιτών τασσόταν υπέρ της ένταξης, αλλά έκτοτε η υποστήριξη έχει μειωθεί.

Η έγκριση αυξήθηκε κατά 4,7 ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με την έρευνα MetroPoll, βάσει τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε εθνικό επίπεδο.

Η υποστήριξη ήταν μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που ψήφισαν υπέρ του Κουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), στο 89%, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων.

Η τουρκική κυβέρνηση ανέφερε πρόσφατα ότι θα ήθελε να ενεργοποιήσει εκ νέου τις συνομιλίες για ένταξη στο μπλοκ των 27 μελών, παρά το γεγονός ότι η ΕΕ εμφανίζεται απρόθυμη λόγω των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαμάχης με την Ελλάδας και την Κύπρο, η οποία εντάθηκε πέρυσι.

«Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία και η χώρα βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις αρχές Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.