Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών μετά το χάος λόγω καραντίνας

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών μετά το χάος λόγω καραντίνας

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοιλου μετά το απόλυτο χάος που επεκράτησε ύστερα από την ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και η Επιστημονική Επιτροπή εμφανίζονταν ενοχλημένοι από τον κακό συντονισμό και το χάος που προέκυψε έπειτα από την αιφνίδια ανακοίνωση της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού ΥΠΕΣ.

Ο ίδιος ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού αναλαμβάνοντας την ευθύνη ανέφερε “αποδέχομαι την κριτική”, λέγοντας ότι η απόφαση για τον χρόνο της ανακοίνωσης λήφθηκε από το υπουργείο του.

«Καμία τέτοια εικόνα δεν θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί σε μια υπόθεση για την οποία ήμουν υπέυθυνος μετά την εμπειρία που έχω βιώσει. Ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όσο ήταν δυνατόν. Ήταν ένα βήμα που έγινε με καλή θέληση για να σταματήσει η μόλυνση κατά το Σαββατοκύριακο όσο ήταν δυνατόν να γίνει. Οι πολίτες μου που δεν ήθελα να βλάψω και ο πρόεδρος στον οποίο θα είμαι πιστός ως το τέλος της ζωής μου, ας με συγχωρήσουν. Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών», ανέφερε συγκεκριμένα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η απαγόρευση ανακοινώθηκε στις 21.44 όταν είχαν ήδη κλείσει οι υπεραγορές, ωστόσο παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκε συνωστισμός σε φούρνους και μικρά μαγαζιά με τρόφιμα. "Είναι αλήθεια. Αυτό δεν το είχα προβλέψει", είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι δέχτηκε και τις κριτικές και τις προσβολές.

Σε δηλώσεις του στο τηλεοπικό κανάλι Χαμπερτούρκ, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου είπε ότι: "Δεν πιστέυω ότι ο κ. Σουλεϊμάν Σουλού θα μπορούσε να είχε πάρει μια τέτοια απόφαση από μόνος του. Όπως και ο Υπουργούς Υγείας δεν μπορεί επίσης να πάρει αποφάσεις από μόνος του. Για το lockdown υπήρξαν προτάσεις από πολλούς κύκλους αλλά καμμία από αυτές τις προτάσεις δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Τελικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας έγινε το σαββατοκύριακο. Ανακοινώθηκε αργά».

«Όπως έχω πει, ως προς τη διαμόρφωση όλων των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, ο άνθρωπος ο οποίος έχει τον τελικό λόγο είναι ο Ερντογάν. Αποδέχομαι με κατανόηση την παραίτηση του κ. Σοϊλού προκειμένου να σώσει τον κ. Ερντογάν", κατέληξε ο αρχηγός του Ρεπομπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.