Τουρκία: Οι αρχές θα χορηγήσουν άδειες εργασίας σε Σύρους πρόσφυγες

Τουρκία: Οι αρχές θα χορηγήσουν άδειες εργασίας σε Σύρους πρόσφυγες

Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να χορηγήσει, υπό όρους, άδειες εργασίας σε Σύρους πρόσφυγες για να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής τους στην Τουρκία και να προσπαθήσει κατ''αυτόν τον τρόπο να ανακόψει το μεταναστευτικό κύμα προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι άνθρωποι που "τίθενται υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας", όπως ονομάζονται επισήμως οι πρόσφυγες, θα μπορούν να επωφεληθούν από μια άδεια εργασίας διάρκειας έξι μηνών μετά την επίσημη καταχώρησή τους ως πρόσφυγες από τις υπηρεσίες μετανάστευσης.

Στο διάταγμα που δημοσιεύτηκε σήμερα διευκρινίζεται ότι το ποσοστό των προσφύγων με άδεια εργασίας που θα απασχολείται σε κάποια τουρκική επιχείρηση δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 10% του εργατικού της δυναμικού.

"Οι άδειες εργασίας που θα δοθούν σε Σύρους δεν θα εκδοθούν σε βάρος της απασχόλησης των Τούρκων πολιτών", είχε διαβεβαιώσει τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, παρουσιάζοντας σε δημοσιογράφους το σχέδιο διατάγματος που συζητούσε το υπουργικό συμβούλιο.

Η χορήγηση αδειών εργασίας στους πρόσφυγες έχει αναφερθεί πολλές φορές στην Τουρκία, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε εφαρμοστεί.

Τώρα επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη συμφωνία που υπεγράφη τον Νοέμβριο μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ