Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητεί αυστηρότερους νόμους για δικηγόρους που κατηγορούνται για τρομοκρατία

Τουρκία: Ο Ερντογάν ζητεί αυστηρότερους νόμους για δικηγόρους που κατηγορούνται για τρομοκρατία

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα να αφαιρείται η άδεια των δικηγόρων που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την τρομοκρατία, έπειτα από τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της δικηγόρου απεργού πείνας την περασμένη εβδομάδα, όπως μετέδωσε το Reuters.

Η Εμπρού Τιμτίκ πέθανε σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης έπειτα από απεργία πείνας 238 ημερών μετά την καταδίκη της πέρυσι για φερόμενη ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, υπενθυμίζει το πρακτορείο και συμπληρώνει ότι ήταν μέλος του Σύγχρονου Δικηγορικού Συλλόγου (CHD), μιας αριστερής οργάνωσης που κατηγορείται για στενές σχέσεις με το εκτός νόμου Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP-C), μιας μαρξιστικής οργάνωσης.

«Θα έπρεπε να συζητάμε αν μέθοδοι όπως η αποβολή από το επάγγελμα θα έπρεπε να εισαχθούν για τους δικηγόρους», δήλωσε σε δικαστές και εισαγγελείς σε μια τελετή στην Άγκυρα. Ακριβώς όπως οι κλέφτες δεν πρέπει να καλούνται για να υπερασπιστούν διαρρήκτες, «ένας δικηγόρος ο οποίος υπερασπίζεται τρομοκράτες δεν πρέπει να είναι τρομοκράτης», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας, σύμφωνα με το Reuters.

Επίσης, ο Ερντογάν υπεραμύνθηκε των πρόσφατων αλλαγών στη δομή των τουρκικών δικηγορικών συλλόγων, πολλοί από τους οποίους έχουν ασκήσει έντονη κριτική στον πρόεδρο. Οι αλλαγές θα εξασθενίσουν τις εξουσίες τους καθώς επιτρέπεται η λειτουργία πολλαπλών συλλόγων, αντί για έναν μόνο, σε κάθε επαρχία, σημειώνεται.

«Είναι πολύ οδυνηρό ότι οι σύλλογοι, που θα έπρεπε να είναι θεσμοί δικαιοσύνης, μετατράπηκαν στην πίσω αυλή τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Ερντογάν και πρόσθεσε πως περαιτέρω μέτρα θα ληφθούν για τη μεταρρύθμιση των δικηγορικών συλλόγων.