Τουρκία: Ο Εμ. Μακρόν απέχει πολύ από το να μας καταλάβει

Τουρκία: Ο Εμ. Μακρόν απέχει πολύ από το να μας καταλάβει

Η Αγκυρα κατηγόρησε την Τρίτη τον Εμανουέλ Μακρόν οτι βρίσκεται μακρυά από το «να καταλάβει» την Τουρκία λίγο αφότου ο γάλλος πρόεδρος πρόσαψε στον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οτι κατασκευάζει ένα «πανισλαμικό σχέδιο» ζητώντας παράλληλα, να σταματήσει η διαδικασία ένταξης της χώρας αυτής στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις Μακρόν για την χώρα μας (...) δείχνουν για άλλη μία φορά οτι είναι μακρυά από το να καταλάβει την πραγματικότητα στην Τουρκία», δήλωσε ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης των πρέσβεων τη Δευτέρα στο Παρίσι, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την «έξοδο από την υποκρισία» σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή Ενωση προτείνοντας, όπως το είχε κάνει και στο παρελθόν, «μία στρατηγική συμμαχία».

«Κάθε μέρα το σχέδιο του τούρκου προέδρου (...) είναι ένα πανισλαμικό σχέδιο εντελώς αντιευρωπαϊκό, τα μέτρα του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές μας» είπε ο Μακρόν.

Η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ, η οποία άνοιξε το δρόμο το 2005 για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στην ουσία είναι νεκρή έδώ και πολλά χρόνια. Οι σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας είναι εξαιρετικά τεταμένες από την εποχή της απόπειρας ανατροπής του καθεστώτος, τον Ιούλιο του 2016 και των μαζικών διώξεων που εξαπέλυσε μετά το καθεστώς Ερντογάν, γεγονός που δέχθηκε έντονες κριτικές από τους Ευρωπαίους. Η Αγκυρα όμως έχει επανειλημμένως ανακοινώσει οτι η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει για την Τουρκία «ένας στρατηγικός στόχος».

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τη διαδικασία για μία πλήρη ένταξη» επανέλαβε από την πλευρά του ο Ακσόι.

Η Αγκυρα η οποία διανύει μία έντονη κρίση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον, προσπάθησε τις τελευταίες εβδομάδες να κάνει κάποιες κινήσεις προς την μεριά τις Ευρώπης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ έγινε δεκτός την Δευτέρα από τον γάλλο ομόλογό το Μπρούνο Λε Μερ στο Παρίσι όπου επιβεβαίωσν τη θέλησή τους να ενδυναμώσουν τις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP