Τουρκία: «Μπλοκάρει» τρεις ξένες τράπεζες να πωλούν συνάλλαγμα

Τουρκία: «Μπλοκάρει» τρεις ξένες τράπεζες να πωλούν συνάλλαγμα

Η Τουρκία απαγορεύει σε τρεις ξένες τράπεζες να πωλούν συνάλλαγμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εποπτική αρχή της χώρας. Συγκεκριμένα, η απαγόρευση αφορά τις BNP Paribas, Citibank και UBS με την εποπτική αρχή των τουρκικών τραπεζών (BRSA) να αναφέρει πως «αυτές οι τράπεζες αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους για την τουρκική λίρα».

Όπως αναφέρει η Hurriyet, η κίνηση αυτή έρχεται μετά από αναφορές ότι ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Λονδίνο εμπλέκονται σε «χειραγωγικές επιθέσεις με στόχο την υποτίμηση της τουρκικής λίρας», αγοράζοντας ξένο νόμισμα από την αγορά.

Το «μπλοκάρισμα» αυτών των τραπεζών θα αποτρέψει «συναλλαγές και εφαρμογές που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία των τραπεζών», αναφέρει η εποπτική αρχή, «καθώς και να διασφαλίσει ότι το πιστωτικό σύστημα λειτουργεί αποτελεσματικά».

Σημειώνεται πως σήμερα συνεχίστηκε η πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας, με την ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο της ιστορίας το πρωί, φτάνοντας έως και το 7.49 στις πρωινές συναλλαγές, ξεπερνώντας κατά πολύ το 7.236 στο οποίο είχε υποχωρήσει τον Αύγουστο του 2018 εν μέσω της τότε σφοδρής νομισματικής κρίσης.

Στη συνέχεια πάντως η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος ενισχύθηκε ελαφρώς και διαμορφώθηκε στο 7,26 σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

Ο Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα επέρριψε ευθύνες στο εξωτερικό προσπαθώντας να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με την νέα κατάρρευση της τουρκικής λίρας, κατηγορώντας «κακούς και ξένους» ως υπεύθυνους για τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το εθνικό νόμισμα της γειτονικής χώρας.