Τουρκία κατά Αρμενίας για τη στήριξη σε Ελλάδα - Κύπρο: «Συμμαχία του κακού»

Τουρκία κατά Αρμενίας για τη στήριξη σε Ελλάδα - Κύπρο:  «Συμμαχία του κακού»

«Συμμαχία του κακού», χαρακτήρισε την υποστήριξη που εξέφρασε με ανακοίνωσή της η αρμενική κυβέρνηση στην Ελλάδα και στην Κύπρο ως προς το θέμα της παραβατικότητας της γείτονας χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο ο εκπροσώπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι κάνοντας λόγο για «ύπουλη συμμαχία εναντίον της Τουρκίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατά της Αρμενίας «η γνώμη της για την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα νέο παράδειγμα ανευθυνότητας και χωρίς όρια», ενώ επανέλαβε πως η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο και πως καμία συμμαχία του κακού δεν μπορεί να το αποτρέψει.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι έχει ως εξής: «Βλέπουμε ότι η Αρμενία, η οποία προσπαθεί να παρουσιάσει γνώμη για την Ανατολική Μεσόγειο, έχει θεμελιώδες σφάλμα για την παγκόσμια γεωγραφία και τη θέση της σε αυτήν τη γεωγραφία. Το ζήτημα εδώ δεν είναι η λίμνη Σεβάν, αλλά η Ανατολική Μεσόγειος. Μετά την προκλητική δήλωση της Αρμενίας σχετικά με τη Συνθήκη των Σεβρών, η γνώμη της για την Ανατολική Μεσόγειο είναι ένα νέο παράδειγμα ανευθυνότητας και χωρίς όρια. 

Η ύπουλη συμμαχία εναντίον της Τουρκίας, που έκανε την Αρμενία περίκλειστο κράτος, την κάνει να νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να μιλήσει για την περιοχή.

Ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει, η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Καμία συμμαχία του κακού δεν μπορεί να το αποτρέψει. Όσοι πιστεύουν διαφορετικά δεν έχουν μάθει τίποτα από την ιστορία.

Η Τουρκία βρίσκεται δίπλα στον αδελφό της, το Αζερμπαϊτζάν». 

Η ανακοίνωση της Αρμενικής κυβέρνησης

«Παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις και τη ναυτική κινητοποίηση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που προκαλούνται από τις τουρκικές παράνομες και προκλητικές ενέργειες. Αυτή η αποσταθεροποιητική στάση στην Ανατολική Μεσόγειο εκδηλώνει τη συνεχιζόμενη επιθετική και επεκτατική πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στις γειτονικές της περιοχές.

Επαναλαμβάνουμε τη σαφή υποστήριξη και την αλληλεγγύη της Αρμενίας με την Ελλάδα και την Κύπρο και καλούμε την Τουρκία να αποκλιμάξει την κατάσταση, να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει όλες τις ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου».