Τουρκία και Ιράκ επιμένουν στην ακύρωση του δημοψηφίσματος για το Ιρακινό Κουρδιστάν

Τουρκία και Ιράκ επιμένουν στην ακύρωση του δημοψηφίσματος για το Ιρακινό Κουρδιστάν

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως η πρόταση του Ιρακινού Κουρδιστάν να παγώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που διεξήγαγε για την ανεξαρτησία «δεν αρκεί» και κάλεσε να «ακυρωθεί» η ψηφοφορία αυτή που προκάλεσε την οργή του προέδρου Recep Tayyip Erdogan.

«Η υποχώρηση (του Ιρακινού Κουρδιστάν) είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν αρκεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ακυρωθεί αυτό το δημοψήφισμα», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόταση παγώματος του κουρδικού δημοψηφίσματος, ο τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim δήλωσε: «Όποια κι αν είναι η απόφαση που θα λάβει στο εξής η ''Περιφερειακή Κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν'', είναι προφανές πως δεν θα παραγάγει τα αποτελέσματα που θα επιτρέψουν να αποκατασταθεί η ζημία που έχει προκληθεί».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του ιρακινού πρωθυπουργού, Haider al-Abadi που δήλωσε σήμερα πως θα αποδεχόταν μόνο «τη μονομερή ακύρωση του δημοψηφίσματος».

Τη νύχτα της Τρίτης το Ιρακινό Κουρδιστάν πρότεινε να «παγώσει τα αποτελέσματα» του δημοψηφίσματός του για την ανεξαρτησία η διεξαγωγή του οποίου πριν από ένα μήνα προκάλεσε μεγάλη κρίση με τη Βαγδάτη.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος έπληξε τις άλλοτε στενές σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, αναθερμαίνοντας παράλληλα τις μέχρι τότε παγωμένες σχέσεις ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Βαγδάτη.

Ο al-Abadi επισκέφθηκε χθες την Τουρκία όπου έγινε δεκτός από τον Erdogan και τον Yildirim. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την τουρκοϊρακινή συνεργασία, κυρίως στους τομείς της ασφάλειας και της οικονομίας.

Μέχρι στιγμής το Κουρδιστάν, που έχει βυθιστεί σε οικονομική και πολιτική κρίση μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτεμβρίου, αρνούνταν κάθε προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με τη Βαγδάτη.

Όμως την Τρίτη ξέσπασαν νέες συγκρούσεις μεταξύ των πεσμεργκά και του ιρακινού στρατού στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, στη μεθόριο με την Τουρκία, και η Βαγδάτη εμφανίστηκε αποφασισμένη να ανακαταλάβει τον έλεγχο όλων των μεθοριακών περασμάτων της ημιαυτόνομης περιοχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ