Τουρκία: Eντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι σεισμικές έρευνες

Τουρκία: Eντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι σεισμικές έρευνες

Ανακοίνωση σχετική με τη NAVTEX  0977/20  εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία σημειώνει ότι το σκάφος Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες σε τουρκική υφαλοκρηπίδα, δηλαδή στην περιοχή την οποία έχει κοινοποιήσει στα Ηνωμένα Έθνη από το 2012 και ήδη έχει κάνει αντίστοιχες έρευνες το Barbaros.

Μάλιστα, αναφέρεται στην Ελλάδα που αντιτάχθηκε σε αυτές τις έρευνες λόγω «των ισχυρισμών της» ότι πρόκειται για ελληνική υφαλοκρηπίδα.  Το υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει μαξιμαλιστικούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο, τη νομολογία και τις δικαστικές αποφάσεις. 

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι δεν είναι λογικό το Καστελόριζο, ένα νησί με επιφάνεια 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα που βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακρυά από την Ανατολή και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα να δεσμεύει μια έκταση 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. 

Τέλος η ανακοίνωση αναφέρει ότι παρόλο που η Τουρκία επανέλαβε την έκκλησή τους για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει διατυπωθεί σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.