7ος χρόνος, ημέρα 2227η
Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021

Τουρκία: Εκατοντάδες πολίτες διαμαρτύρονται για την ακρίβεια - Ζητούν παραίτηση Ερντογάν

Τουρκία: Εκατοντάδες πολίτες διαμαρτύρονται για την ακρίβεια - Ζητούν παραίτηση Ερντογάν

Η κατρακύλα της λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά αλλά και η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας ώθησε εκατοντάδες τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν για την ακρίβεια που έχει πλήξει την πλειοψηφία των νοικοκυριών.

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο που δείχνουν πλήθος κόσμου στους δρόμους, να χτυπούν μαγειρικά σκεύη και να ζητούν την παραίτηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Αφορμή για τη νέα κατάρρευση της ισοτιμίας της λίρας έδωσε η σταθερή επιμονή του προέδρου Ερντογάν απέναντι σε κάθε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την οποία επανέλαβε χτες, με τον πρώην αναπληρωτή κεντρικό τραπεζίτη Σεμίχ Τουμέν που αποπέμφθηκε τον περασμένο μήνα, να απευθύνει έκκληση μέσω twitter για τερματισμό του «παράλογου αυτού πειράματος».

Aπό την αρχή του 2021 η λίρα έχει χάσει πλεον περισσότερο από το 40% της αξίας της, έχοντας καταγράψει βουτιά που ξεπερνά το 20% μόνο κατά την τελευταία εβδομάδα.

Η εξέλιξη πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τουρκική οικονομία, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις σταματούν να δέχονται συμβόλαια σε τουρκικές λίρες και εναλλακτικά ζητούν είτε την καταβολή μετρητών είτε πληρωμές σε δολάρια και ευρώ. Αναλυτές σημειώνουν με νόημα ότι ο Ερντογάν έφτασε το όχημα της τουρκικής οικονομίας στην κορυφή του λόφου και έσπασε τα φρένα, αφήνοντας την οικονομία στο έλεος της καταστροφής.

Ξένα μέσα μεταδίδουν ότι εξαιτίας της υπερβολικής μεταβλητότητας του τουρκικού νομίσματος και της κατρακύλας των τελευταίων ημερών, οι χονδρέμποροι και οι παραγωγοί πρώτων υλών αδυνατούν και τιμολογήσουν, γεγονός που δυσκολεύει την υπογραφή συμβολαίων. Οι πωλητές ανησυχούν ότι δεν θα μπορούν να αντικαταστήσουν τα προϊόντα που πωλούν, καθώς οι νέες παραλαβές θα είναι σε τιμές στις οποίες δεν θα βρίσκουν αγοραστές. Συνήθως στην τουρκική αγορά οι παραγγελίες γίνονταν με υποσχετικές 6 μηνών όμως πλέον ακόμη και οι δύο ημέρες μοιάζουν πολλές, σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Dunya, επικαλούμενη δηλώσεις παραγόντων της αγοράς.