Τουρκία: Δεν επιτρέπεται σε μετανάστες να διασχίζουν το Αιγαίο

Τουρκία: Δεν επιτρέπεται σε μετανάστες να διασχίζουν το Αιγαίο

Σε παιχνίδια εξωραϊσμού επιδίδεται ο Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της επίσκεψής του στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας να εμφανίσει την Τουρκία ως χώρα που προστατεύει τους μετανάστες. Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο dpa o Tούρκος πρόεδρος  έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει σε μετανάστες να διασχίζουν το Αιγαίο λόγω «επικινδυνότητας». 

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση της τουρκικής ακτοφυλακής, που επικαλείται ένα προεδρικό διάταγμα. Το υπουργείο Εσωτερικών θα επιβλέψει την εφαρμογή του διατάγματος αυτού.

«Ενώ η αρχή της μη παρέμβασης με τους παράτυπους μετανάστες που επιθυμούν να φύγουν από την Τουρκία παραμένει να εφαρμόζεται, μια τέτοια προσέγγιση δεν αφορά τις θαλάσσιες διελεύσεις εξαιτίας κινδύνων που απειλούν τη ζωή», προσθέτει η ανακοίνωση, σύμφωνα με το dpa.

Σε κάθε περίπτωση άλλο απαγόρευση και περιφρούρηση ώστε να μην φεύγουν για τα νησιά οι μετανάστες και άλλο η γενική αρχή ότι δεν επιτρέπονται οι διελεύσεις. 

Στο μεταξύ η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα 9 Μαρτίου. «Ο πρόεδρος σχεδιάζει να πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στις Βρυξέλλες στις 9 Μαρτίου», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, σύμφωνα να διεθνή ΜΜΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε επικοινωνία που είχε ο Τούρκος πρόεδρος με Ευρωπαίους αξιωματούχους, ζήτησε την αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. καθώς όπως ισχυρίστηκε δεν έχει μέχρι στιγμής λειτουργήσει.

Την ίδια στιγμή πάντως βίντεο που ήρθε στο φως τη δημοσιότητα δείχνει Τούρκους στρατιωτικούς να χτυπούν μετανάστες, ωθώντας τους προς το ελληνικό έδαφος στον Έβρο. 

Διαβάστε ακόμα:

Τούρκοι παρενόχλησαν σκάφος του Λιμενικού στη Λέσβο