Τουρκία: Δεν δέχτηκε ο Ερντογάν την παραίτηση Σοϊλού

Τουρκία: Δεν δέχτηκε ο Ερντογάν την παραίτηση Σοϊλού

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη γιατο χάος που επεκράτησε έπειτα από την ανακοίνωση της καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας το βράδυ της Παρασκευής, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη.

«Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών μας δεν έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο. Θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας.

Νωρίτερα χθες, ο Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού είχε υποβάλει την παραίτησή του δηλώνοντας ότι «καμία τέτοια εικόνα δεν θα έπρεπε να είχε παρουσιαστεί σε μια υπόθεση για την οποία ήμουν υπέυθυνος μετά την εμπειρία που έχω βιώσει. Ήταν ένα βήμα για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού όσο ήταν δυνατόν. Ήταν ένα βήμα που έγινε με καλή θέληση για να σταματήσει η μόλυνση κατά το Σαββατοκύριακο όσο ήταν δυνατόν να γίνει. Οι πολίτες μου που δεν ήθελα να βλάψω και ο πρόεδρος στον οποίο θα είμαι πιστός ως το τέλος της ζωής μου, ας με συγχωρήσουν. Παραιτούμαι από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών», ανέφερε συγκεκριμένα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Χουριέτ, ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η απαγόρευση ανακοινώθηκε στις 21.44 όταν είχαν ήδη κλείσει οι υπεραγορές, ωστόσο παραδέχτηκε ότι σε κάποιες περιοχές παρατηρήθηκε συνωστισμός σε φούρνους και μικρά μαγαζιά με τρόφιμα. "Είναι αλήθεια. Αυτό δεν το είχα προβλέψει", είπε ο Τούρκος Υπουργός προσθέτοντας ότι δέχτηκε και τις κριτικές και τις προσβολές.

Την απόφαση του κ. Σοϊλού πάντως είχε χαιρετίσει από την πλευρά του ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου, αφήνοντας αιχμές προς τον Ερντογάν.

"Δεν πιστέυω ότι ο κ. Σουλεϊμάν Σουλού θα μπορούσε να είχε πάρει μια τέτοια απόφαση από μόνος του. Όπως και ο Υπουργούς Υγείας δεν μπορεί επίσης να πάρει αποφάσεις από μόνος του. Για το lockdown υπήρξαν προτάσεις από πολλούς κύκλους αλλά καμμία από αυτές τις προτάσεις δεν εφαρμόστηκε στην πράξη. Τελικά η απαγόρευση της κυκλοφορίας έγινε το σαββατοκύριακο. Ανακοινώθηκε αργά», ανέφερε σε δηλώσεις του.

«Όπως έχω πει, ως προς τη διαμόρφωση όλων των διαδικασιών λήψης αποφάσεων, ο άνθρωπος ο οποίος έχει τον τελικό λόγο είναι ο Ερντογάν. Αποδέχομαι με κατανόηση την παραίτηση του κ. Σοϊλού προκειμένου να σώσει τον κ. Ερντογάν", είχε καταλήξει ο αρχηγός του Ρεπομπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.

Ο απολογισμός της ασθένειας COVID-19 στην Τουρκία ξεπερνά τους χίλιους νεκρούς. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 υπερβαίνουν τα 50.000 αφότου εντοπίστηκε το πρώτο, πριν από έναν μήνα και πλέον.