Τουρκία: Αναβάλλεται η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν

Τουρκία: Αναβάλλεται η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν

Η ειρηνευτική διάσκεψη για το Αφγανιστάν, την οποία προωθούσαν οι ΗΠΑ και επρόκειτο να διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη, αναβλήθηκε για μετά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας πως παραμένει αδιευκρίνιστο ποιοί θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη.

Μιλώντας στο τουρκικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, ο Τσαβούσογλου τόνισε πως η διάσκεψη αναβλήθηκε εξαιτίας θεμάτων που αφορούσαν τις προετοιμασίες, αλλά δεν διευκρίνισε αν οι Ταλιμπάν συμφώνησαν να λάβουν μέρος στη διάσκεψη.

Λίγο νωρίτερα, τρεις πηγές ανέφεραν πως η διάσκεψη αναβλήθηκε επειδή οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να συμμετάσχουν.

«Η συνάντηση της Κωνσταντινούπολης δεν θα συμβεί στην καθορισμένη ημερομηνία επειδή οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν να παραστούν», είπε ένας Αφγανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η αναβολή επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες πηγές. Μεταξύ αυτών ήταν ένας αξιωματούχος από χώρα που συμμετείχε στον σχεδιασμό της συνόδου. Δεν ανακοινώθηκε κάποια νέα ημερομηνία.

Η διάσκεψη ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Απριλίου, με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης, ενόψει της αποχώρησης των αμερικανικών και ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι θα συνεχιστούν οι ευρύτερες διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης στο Αφγανιστάν.