Τουρκία: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τουρκία: Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Απάντηση στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , σύμφωνα με την οποία παρατηρήθηκαν σημαντικές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία, εξέδωσε με ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Τούρκοι έκαναν λόγο για «αβάσιμους και ατυχείς ισχυρισμούς», σημειώνοντας πως οι ΗΠΑ προπαγανδίζουν υπέρ της FETO την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική οργάνωση», καλώντας τους Αμερικανούς να «θέσουν τέλος στη συνεργασία τους με τις επεκτάσεις τρομοκρατικών ομάδων υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Οι αβάσιμοι ισχυρισμοί για τη χώρα μας στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2021 που δημοσιεύτηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 12 Απριλίου 2022 είναι ατυχείς και τους απορρίπτουμε πλήρως.

Λυπούμαστε που οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη κατανοήσει τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της, ιδίως του PKK/YPG, του FETO, του DAESH και του DHKP-C.

Τα ψέματα της FETO, του δράστη της αποτρόπαιας απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, δίνονται ευρεία κάλυψη στην έκθεση. Αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν στην προπαγάνδα αυτής της τρομοκρατικής οργάνωσης, στην οποία κλείνουν τα μάτια, παρά όλα τα συγκεκριμένα στοιχεία που έχουμε παράσχει.

Είναι επίσης απαράδεκτο ότι η έκθεση περιλαμβάνει ισχυρισμούς που αγνοούν το γεγονός ότι το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση και υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς κύκλων που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Όπως τονίσαμε στα πλαίσια των προηγούμενων εκθέσεων, η αποφασιστικότητα της χώρας μας να προστατεύσει και να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα παραμένει σταθερή. Η συνεργασία μας με τους διεθνείς μηχανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στρατηγική για τη δικαστική μεταρρύθμιση του 2019 και το σχέδιο δράσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα 2021 είναι μεταξύ των συγκεκριμένων εκδηλώσεων αυτής της αποφασιστικότητας.

Καλούμε τις ΗΠΑ να επικεντρωθούν στο δικό τους ιστορικό στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να θέσουν τέλος στη συνεργασία τους με τις επεκτάσεις τρομοκρατικών ομάδων υπό το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η Τουρκία θα συνεχίσει το έργο της για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των πολιτών της μαζί με τα δικαιώματα εκατομμυρίων ατόμων που φιλοξενεί.»