Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι φυλακίστηκαν το 2019

Τουλάχιστον 250 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι σε όλο τον κόσμο, με τους περισσότερους στην Κίνα, σύμφωνα με τις σημερινές καταγγελίες της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής πέρυσι ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων ήταν 255, ενώ το αρνητικό ρεκόρ φυλακίσεων ήταν το 2016 με 273.

Η πλειοψηφία των δημοσιογράφων κατηγορείται ότι είναι «εχθροί του κράτους» ενώ 30 από τους κρατούμενους αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι μετέδωσαν «ψευδείς ειδήσεις».

Στην έκθεσή της αναφέρεται στην Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, την Ερυθραία, το Βιετνάμ και το Ιράν μεταξύ άλλων ως χώρες όπου είναι επικίνδυνο να ασκεί κανείς το επάγγελμα του δημοσιογράφου.

Η CPJ έχει καταγράψει τουλάχιστον 48 δημοσιογράφους που κρατούνται στην Κίνα, περισσότερους από το 2018.

Ακολουθεί η Τουρκία με 47. Αν και ο αριθμός είναι μικρότερος από το 2018, όταν ήταν φυλακισμένοι 68 δημοσιογράφοι, η κατάσταση για τη δημοσιογραφία στην Τουρκία δεν έχει πραγματικά βελτιωθεί, καθώς η κυβέρνηση οδήγησε στο κλείσιμο περισσότερα από 100 μέσα ενημέρωσης, προσέφυγε εναντίον πολλών δημοσιογράφων με την κατηγορία της υποστήριξης της τρομοκρατίας, με αποτέλεσμα αυτοί να χάσουν τη δουλειά τους, ενώ εκφόβισε και πολλούς άλλους.

«Δεκάδες δημοσιογράφοι που δεν είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία αναμένουν τη δίκη τους σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, ενώ άλλοι έχουν καταδικαστεί ερήμην τους και απειλούνται με σύλληψη, αν επιστρέψουν στη χώρα τους», υπογραμμίζει η ΜΚΟ.

Η κατάσταση είναι επίσης άσχημη στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, με 26 δημοσιογράφους να κρατούνται σε κάθε μία από αυτές τις χώρες.

Στη Σαουδική Αραβία 18 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες και η CPJ εκφράζει την ανησυχία της για περιπτώσεις «ξυλοδαρμών, καψίματος και μη επαρκούς τροφής για τους πολιτικούς κρατούμενους, ανάμεσά τους και τέσσερις δημοσιογράφοι». Σημειώνεται ότι η υπόθεση Κασόγκι αποτελεί ένα θλιβερό σημείο αναφοράς για την ελευθερία του λόγου στη χώρα.

Στη Ρωσία, επτά δημοσιογράφοι βρίσκονται υπό κράτηση, με τέσσερις από αυτούς να κατηγορούνται για την δημοσιογραφική τους δράση στην Κατεχόμενη Κριμαία.

Στην Αφρική, από τους 39 συνολικά δημοσιογράφους που βρίσκονται υπό κράτηση, την αρνητική πρωτιά έχει η Ερυθραία και ακολουθεί το Καμερούν. Στην Ασία, μετά την Κίνα, έρχεται στη σχετική λίστα το Βιετνάμ.

Άλλα στατιστικά στοιχεία

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) προέκυψαν και τα ακόλουθα στοιχεία:

- Tο 98% των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν έκαναν ρεπορτάζ για την χώρα τους. Τρεις από τους τέσσερις δημοσιογράφους με ξένη υπηκόοτητα κρατούνται στην Σαουδική έρευνα και ο τέταρτος στην Κίνα. 

- Το 8% των κρατουμένων είναι γυναίκες με το αντίστοιχο περσινό ποσοστό να είναι στο 13%.

- Τα ρεπορτάζ με θέμα την πολιτική, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφθορά ήταν εκείνα που «προκάλεσαν» τις περισσότερες συλλήψεις.

- Περισσότεροι από τους μισούς δημοσιογράφους που φυλακίστηκαν δημοσίευαν σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης.