Τουλάχιστον 180 Βορειοκορεάτες στρατιώτες νεκροί, λέει η Ν. Κορέα
Κορονοϊός

Τουλάχιστον 180 Βορειοκορεάτες στρατιώτες νεκροί, λέει η Ν. Κορέα

Μπορεί η Βόρεια Κορέα να ισχυρίζεται ότι είναι μία ελάχιστες χώρες της Ασίας χωρίς κρούσματα κορονοϊού, αλλά μια έκθεση αναφέρει ότι πάνω από 180 στρατιώτες έχουν πεθάνει και χιλιάδες ακόμα βρίσκονται σε καραντίνα.

Συγκεκριμένα πάνω από 180 Βορειοκορεάτες στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του ιού COVID-19, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily NK. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τουλάχιστον 4,000 στρατιώτες έχουν τεθεί σε καραντίνα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας περίπου 10.000 Βορειοκορεάτες πολίτες βρίσκονταν σε καραντίνα.

Στον αντίποδα, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Πιονγιάνγκ συνεχίζουν να ισχυρίζονται ότι η «μολυσματική ασθένεια δεν έχει εισέλθει στη χώρα». Για τους ερευνητές λοιπόν αποτελεί ερωτηματικό το πως την ίδια ώρα, από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου έχει καταφέρει, σύμφωνα με τις δημόσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της, να αποφύγει τον ιό. Παράλληλα, η Πιονγιάνγκ φρόντισε να στείλει επιστολή στήριξης προς την Νότια Κορέα, η οποία μεν πλήττεται από τον ιό αλλά έχει το χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ανάμεσα στις χώρες με πάνω από 1,000 κρούσματα (0,4%) και έχει κάνει τα περισσότερα τεστ ανά εκατομμύριο ανθρώπων από όλες τις χώρες του πλανήτη. Η μυστικοπάθεια είναι ίδιον άλλωστε του καθεστώτος αφού δεν επιβεβαίωσε επισήμως πόσοι πέθαναν κατά τη διάρκεια του καταστροφικού λιμού της δεκαετίας του 1990.