Τοπικά lockdown και ανοικτές οικονομίες το «φάρμακο» αντιμετώπισης του κορονοϊού

Τοπικά lockdown και ανοικτές οικονομίες το «φάρμακο» αντιμετώπισης του κορονοϊού

Η εμπειρία του κορονοϊού έχει αναγκάσει τις περισσότερες χώρες του πλανήτη να βαδίζουν «στα τυφλά» αναφορικά με την προσπάθεια τους να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Την ώρα λοιπόν, που πολλά κράτη προχωρούν στην άρση των περιοριστικών μέτρων ώστε να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις, η αύξηση των κρουσμάτων αναγκάζει τους αξιωματούχους τους να υιοθετήσουν κατά τόπους «καραντίνες». Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα του Λέστερ στη Βρετανία, κρατιδίων της Γερμανίας, της Μελβούρνης στην Αυστραλία αλλά και πολλών περιοχών στις ΗΠΑ.

Στις ΗΠΑ, η πολιτεία της Καλιφόρνια, που την Κυριακή διέταξε το κλείσιμο των μπαρ στο Λος Άντζελες και σε έξι άλλες κομητείες, συγκαταλέγεται ανάμεσα σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Φλόριντα, του Τέξας και της Αριζόνα που εφαρμόζουν κατά τόπους περιοριστικά μέτρα.

Στην Αυστραλία δόθηκε εντολή να επιβληθεί lockdown σε 36 προάστια της Μελβούρνης σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, μια κίνηση που έρχεται σε αντίθεση με τη χαλάρωση των περιορισμών σε άλλες περιοχές της χώρας.

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, θα επιβληθούν μέτρα παραμονής στο σπίτι, τα πρώτα στη χώρα που θα αφορούν συγκεκριμένα προάστια, σε περίπου 320.000 ανθρώπους. 

Στο Λέστερ της Βρετανίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι βάζει την πόλη σε καραντίνα λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, πραγματοποιώντας έτσι το πρώτο τοπικό lockdown. Ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, δήλωσε χαρακτηριστικά πως η πόλη του Λέστερ πρέπει να επανέλθει σε ένα αυστηρότερο lockdown γιατί το ποσοστό μόλυνσης της COVID-19 που καταγράφει είναι πολύ υψηλότερο από οπουδήποτε αλλού στη χώρα.

Στον Καναδά σε τοπικό lockdown ενδεχομένως να τεθεί το Κεμπέκ, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τις μισές από τις 103.000 μολύνσεις σύμφωνα με το κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο Radio-Canada.

Στην Ινδία, δύο πολιτείες η Ταμίλ Ναντού και Μαχαρασάτρα ανακοίνωσαν πως επιβάλλουν νέα lockdowns στους κατοίκους τους έως τα τέλη Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι στη Γερμανία έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα από τις 23 Ιουνίου στην περιοχή Γκίτερσλοχ στη Βόρεια Ρηνανία  σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού, μετά τα εκατοντάδες κρούσματα τα οποία καταγράφονται και συνδέονται με το σφαγείο του ομίλου Τένιες. 

Joe Giddens/PA via AP