Τον «οδικό χάρτη» για μια νέα ΕΕ συζήτησαν οι Em. Macron - An. Merkel

Τον «οδικό χάρτη» για μια νέα ΕΕ συζήτησαν οι Em. Macron - An. Merkel

O πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel δεσμεύτηκαν σήμερα να καταρτίσουν έναν οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης έως τον Ιούνιο, ωστόσο ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στο να βρουν κοινό έδαφος για περαιτέρω αλλαγές στην Ευρώπη.

Η Merkel, η οποία μόλις επανεξελέγη για μια τέταρτη θητεία στον θώκο της καγκελαρίου, θέλει να εκπληρώσει την υπόσχεση της κυβέρνησής της για να «νέα αρχή» για την Ευρώπη. Ο Macron, επίσης, έχει καταστήσει την αναδιαμόρφωση της ευρωζώνης κεντρικό στόχο του από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Μάιο.

«Δεν βρισκόμαστε πάντα στην ίδια σελίδα. Αλλά η Γερμανία και η Γαλλία πέτυχαν επίσης πολλά στο παρελθόν και τώρα έχουμε την ακλόνητη πρόθεση να το ξανακάνουμε» δήλωσε η Angela Merkel πριν από τη συνάντησή της με τον Emmanuel Macron, την πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι ο στόχος πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της ευρωζώνης και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της.

«Θα προωθήσουμε έναν σαφή, φιλόδοξο οδικό χάρτη έως τον Ιούνιο για αυτή τη μεταρρύθμιση» είπε ο Γάλλος πρόεδρος. Εκτός της διαμόρφωσης του μέλλοντος για το ευρώ, ο οδικός χάρτης θα πρέπει να περιλαμβάνει τον στόχο της περαιτέρω ενοποίησης των κρατών μελών της ΕΕ στα θέματα της μετανάστευσης, της άμυνας και του εμπορίου, προκειμένου να «υπάρξει καλύτερος συνδυασμός της ανάληψης ευθυνών με την αλληλεγγύη».

Εξάλλου, όπως υπογράμμισε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη σύγκλιση στο θέμα της πολιτικής του ασύλου.

Ο Emmanuel Macron ανέμενε τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Βερολίνο για να προχωρήσει με τα φιλόδοξα σχέδιά του για την ευρωζώνη. Ελπίζει να επιτευχθεί συμφωνία σε θέματα όπως ο προϋπολογισμός της ευρωζώνης και ένας κοινός υπουργός Οικονομικών.

«Εδώ και πολλά χρόνια, η Ευρώπη ανέμενε το γαλλογερμανικό δίδυμο να προχωρήσει και να κάνει προτάσεις με το σθένος που επέδειξε σε κάθε σπουδαία φάση της ευρωπαϊκής ιστορίας» σημείωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

«Είμαστε έτοιμοι για αυτό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP/Francois Mori