Τον Ιούνιο τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Τον Ιούνιο τα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με ενέσεις τόσο ρευστότητας στις επιχειρήσεις όσο και μέσω της θέσπισης φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων μέτρων δεν πρόκειται να έρθει πριν από τον Ιούνιο. Όπως αναφέρει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, μια καλύτερη εικόνα της οικονομίας μετά την σταδιακή άρση των μέτρων θα δώσουν τα στοιχεία του Μαΐου, τονίζοντας με νόημα ότι αυτή τη στιγμή «εάν λαμβάναμε μέτρα θα ήταν σαν να πυροβολούσαμε στο γάμο του καραγκιόζη».

Αυτή τη στιγμή είναι άγνωστο εάν ο τουριστικός κλάδος χρειάζεται μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων ή εάν χρειάζεται στήριξη των εργαζομένων. Και αυτό καθώς δεν γνωρίζουμε στην παρούσα φάση την εξέλιξη του τουρισμού, σημειώνει ο ίδιος παράγοντας. Για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο (αερομεταφορές, ακτοπλοΐα, ξενοδοχεία κ.λ.π.) θα πρέπει να περιμένουν τις κινήσεις κατά τον τρέχοντα μήνα και συγκεκριμένα εάν θα κλεισθούν πακέτα, ένας πρώτος υπολογισμός του αριθμού των τουριστών που θα έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα και μετά θα αποφασισθούν τα μέτρα.

Ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις από τα συναρμόδια υπουργεία για όλες τις περιπτώσεις ωστόσο ακόμα είναι πρόωρο να μιλήσουμε για μέτρα, τονίζει. Δεν είναι όμως οι μόνοι κλάδοι που θα πρέπει να τονωθούν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουρισμός, βιομηχανία - εξαγωγές, επενδύσεις και τράπεζες είναι τα σημεία - κλειδιά για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή δεν έχει εισέλθει ούτε ένα ευρώ στα κρατικά ταμεία από την Ευρώπη κάτι που δυσκολεύει τις αποφάσεις της ελληνική κυβέρνησης. Ακόμα και το πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων της Ε.Ε. (πρόγραμμα SURE) βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα και θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο μήνες η διαδικασία για την ολοκλήρωση των όρων και των προϋποθέσεων και αμέσως μετά θα γίνει η καταβολή των χρημάτων. Στο πλαίσιο αυτό όπως εξηγεί ο παράγοντας η κυβέρνηση θα διαθέσει από τον προϋπολογισμό για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο περί τα 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων με βάση το πρόγραμμα SURE και αργότερα θα λάβει τα σχετικά κονδύλια από την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών ελέγχει σε καθημερινή βάση την πορεία της οικονομίας και με το σταδιακό άνοιγμα των επιχειρήσεων τα δεδομένα θα είναι πολλά περισσότερα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που υπέβαλλε  στην Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου περιγράφει το περίγραμμα των στοχευμένων παρεμβάσεων που θα ακολουθήσουν καθώς η οικονομία θα βγαίνει σταδιακά από την καραντίνα

Αυτές οι στοχευμένες παρεμβάσεις καθώς θα χαλαρώνουν τα οριζόντια μέτρα, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πλέγμα ασφαλιστικών και φορολογικών κινήτρων προς τουριστικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, ενεργοποίηση κάθε ώριμης δημόσιας επένδυσης και επίσπευση μεγάλων, ιδιωτικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό.

Στο πλαίσιο αυτό και ως παραδείγματα εφαρμογής αυτής της βασικής αρχής περιγράφονται: 

- Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα προς τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και επιδιορθώσεις που είχαν προγραμματίσει για τον χειμώνα του 2021 το καλοκαίρι του 2020, αφού στη φετινή σεζόν θα υπολειτουργούν ή θα παραμείνουν κλειστές.

- Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα σε εξαγωγικές επιχειρήσεις προκειμένου να επεκτείνουν το δυναμικό τους, ή σε επιχειρήσεις που σήμερα δεν έχουν εξαγωγική δραστηριότητα, προκειμένου να επενδύσουν άμεσα στην ανάπτυξή της.

- Άμεση έναρξη/επιτάχυνση κάθε ώριμου/εν εξελίξει σχεδίου δημοσίων επενδύσεων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράδειγμα αποτελεί η επίσπευση ήδη αποφασισμένων σχεδίων αναβάθμισης υποδομών σε τουριστικές περιοχές.

- Άμεση προώθηση ώριμων ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων, όπως π.χ. η επένδυση του Ελληνικού.