Tον Δεκέμβριο η καταβολή των αναδρομικών - 1,25 δισ. ευρώ το καθαρό ποσό

Tον Δεκέμβριο η καταβολή των αναδρομικών - 1,25 δισ. ευρώ το καθαρό ποσό

Τον Δεκέμβριο αναμένεται να αποδοθούν στους 850.000 συνταξιούχους με κύριες και επικουρικές συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ τα αναδρομικά που καταλόγισε το ΣτΕ. Ωστόσο, το ποσό θα είναι μειωμένο κατά 10% σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα από τα 1,4 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα περικοπούν φόροι 150 εκατ, ευρώ με αποτέλεσμα το ποσό που θα απομείνει θα περιοριστεί στα 1,25 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται το ποσό να περιοριστεί περαιτέρω καθώς θα πρέπει να γίνουν και οι κρατήσεις υπέρ υγείας που ανέρχονται στο 6%,

Ωστόσο ειδικοί του χώρου κάνουν λόγο για νομική εκτροπή υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ συμπεριλαμβάνει τα δώρα και τις επικουρικές και όχι μόνο τις κύριες συντάξεις που θα αποδοθούν στους συνταξιούχους. Μάλιστα σημειώνουν ότι αναμένεται να ξεκινήσει κύμα προσφυγών από μικρο- συνταξιούχους που θα διεκδικήσουν τα δώρα και τις επικουρικές για το επίμαχο 11 μηνο συνολικού ύψους περίπου 2,5 δις. ευρώ. Δεν αποκλείεται πάντως και οι συνταξιούχοι που θα λάβουν τα αναδρομικά να προσφύγουν εκ νέου στη δικαιοσύνη διεκδικώντας τα δώρα και τις επικουρικές που περικόπηκαν.

Από το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιστρέψει δώρα και επικουρικές, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι ξεκάθαρη και αναφέρεται μόνο στις κύριες συντάξεις.

Στην ερώτηση γιατί καταβάλλονται  τα αναδρομικά που αφορούν μόνο στην κύρια σύνταξη και δεν καλύπτει τα δώρα και τις επικουρικές από την κυβένρηση απαντούν: ότι αποφάσισαν «να καταβάλουν εφάπαξ τα συγκεκριμένα ποσά και μάλιστα χωρίς κούρεμα, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, εφαρμόζοντας πλήρως την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επιπλέον η Κυβέρνηση δίνει αναδρομικά κύριας σύνταξης, όχι μόνο στους 250.000 που προσέφυγαν δικαστικά, αλλά στο σύνολο των περίπου 2 εκατομμυρίων συνταξιούχων. Υπογραμμίζεται ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι απεριόριστα. Και ειδικά σε μία περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει αυτή τη στιγμή και πάντα λαμβάνεται υπόψη η διαγενεακή αλληλεγγύη και η γενικότερη κατάσταση της οικονομίας που έχει πλήξει σημαντικούς κλάδους στον κόσμο της εργασίας».

Στην ερώτηση τι αντοχές έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, κύκλοι της κυβέρνησης απαντούν ότι θα πρέπει να καλυφθούν  αυξημένες ανάγκες που γεννιούνται αφενός από τις προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα και αφετέρου από εξωγενείς παράγοντες, όπως  η πανδημία του κορονοϊού.

Η κυβέρνηση στήριξε και πρόκειται να στηρίξει περαιτέρω τους συμπολίτες μας, ανέργους, εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, ιδίως στο εμπόριο, στην εστίαση και στον τουρισμό, που είδαν κατακόρυφη πτώση των εσόδων και των αποδοχών τους, λόγω του αναγκαστικού lockdown και της μείωσης του τζίρου που προκάλεσε η πανδημία.

Επιπλέον, οι συνεχείς γεωπολιτικές προκλήσεις επιβάλλουν την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, χωρίς εκπτώσεις και με σαφές δημοσιονομικό κόστος το οποίο θα επωμιστούν οι φορολογούμενοι για να μπορεί η χώρα να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα έναντι κάθε επιβουλής.

Με βάση όσα αποφάσισε η κυβέρνηση

-   Η επιστροφή των αναδρομικών αφορά όχι μόνο αυτούς που είχαν προσφύγει δικαστικά (περίπου 250.000 συνταξιούχους), αλλά και αυτούς που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη.
-Μέχρι το τέλος του χρόνου και συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο θα επιστραφούν τα αναδρομικά για τις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 1,4 δισ ευρώ.
-    Δεν θα επιστραφούν Δώρα και επικουρικές συντάξεις.