Τον βουλευτή Κιμ Τόρα πρότεινε ο Πουτζντεμόν ως υποψήφιο για την προεδρία της Καταλονίας

Τον βουλευτή Κιμ Τόρα πρότεινε ο Πουτζντεμόν ως υποψήφιο για την προεδρία της Καταλονίας

Ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε σήμερα ότι πρότεινε τον βουλευτή Κιμ Τόρα ως υποψήφιο πρόεδρο, προκειμένου να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο επτά μηνών και να καταφέρει η περιοχή να σχηματίσει τελικά κυβέρνηση.

Οι Καταλανοί βουλευτές θα πρέπει να εκλέξουν έναν πρόεδρο που θα αναλάβει να σχηματίσει τοπική κυβέρνηση μέχρι τις 22 Μαΐου, προκειμένου να αποφευχθεί η προκήρυξη νέων εκλογών. Οι προηγούμενες εκλογές διεξήχθησαν πρόωρα τον Δεκέμβριο, αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι καθαίρεσε την κυβέρνηση του Πουτζντεμόν επειδή ανακήρυξε παράνομα την αυτονομία της Καταλονίας.

Ο Κιμ Τόρα, το "Plan D", όπως τον αποκαλεί η τοπική εφημερίδα LaVanguardia, έχει σπουδάσει νομικά, είναι συγγραφέας και επιμελητής εκδόσεων. Είναι ο τέταρτος υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας, αφού είχαν προηγηθεί ο ίδιος ο Πουτζντεμόν, ο Ζόρντι Σάντσες και ο Ζόρντι Τουρούλ.

Ο Πουτζντεμόν ενημέρωσε μεταξύ άλλων για την απόφασή τον προόεδρο του κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ, τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Αρτούρ Μας και τους πρώην συμβούλους του στο εξωτερικό.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP