Tokyo 2020: Με κόσμο στις εξέδρες και με εμβόλια στο Ολυμπιακό Χωριό

Tokyo 2020: Με κόσμο στις εξέδρες και με εμβόλια στο Ολυμπιακό Χωριό

Η απαγόρευση παρουσίας ξένων επισκεπτών και οπαδών στους επερχόμενους Ολυμπιακούς του Τόκιο δεν ισχύει, τουλάχιστον προσωρινά, για τους Ιάπωνες. Η συμβουλή των ειδικών του υγειονομικού τομέα για «το μικρότερο δυνατό ρίσκο» δεν θα ακολουθηθεί από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και την οργανωτική επιτροπή των Αγώνων, οι οποίες ανακοίνωσαν ότι θα επιτραπεί η είσοδος σε ντόπιους οπαδούς, σε ποσοστό 50% της πληρότητας των γηπέδων ή μέγιστο αριθμό 10.000 τυχερών μέσα από σύστημα λοταρίας. Παράλληλα, επισημάνθηκαν και οδηγίες προς όσους βρεθούν στις κερκίδες...

Οι οπαδοί δεν θα επιτρέπεται να φωνάζουν ή να μιλούν δυνατά και θα είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκες καθ’ όλη τη διάρκεια της παρουσίας τους στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο αριθμός του επιτρεπτού ορίου για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (24/8) θα ανακοινωθεί στις 16 Ιουλίου, ενώ σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων στην ιαπωνική πρωτεύουσα, ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές στο πλάνο των οικοδεσποτών της διοργάνωσης και αγώνες δίχως θεατές. Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, πάντως, τόνισε πως «σε όλο τον κόσμο οι αθλητικές διοργανώσεις διεξάγονται πλέον με την παρουσία φιλάθλων και είμαστε πεπεισμένοι πως οι Αγώνες θα διεξαχθούν με ασφάλεια».

Εκτός από τη γενικότερη αμφιβολία, ωστόσο, ανησυχία επικρατεί και από την απόφαση οι εκπρόσωποι χωρών και οι χορηγοί να μην συμπεριληφθούν στο όριο του 50% πληρότητας ή των 10.000 θεατών και να είναι επιπλέον θεατές. Η πλειονότητα του κοινού πιστεύει πως το ρίσκο είναι μεγάλο, παρά το γεγονός ότι την περασμένη Κυριακή (20/6) η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως το Τόκιο δεν είναι πλέον – έπειτα από πέντε εβδομάδες – σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού. Κάποια μέτρα, βεβαίως, ισχύουν ως τις 11/7. Επίσης, για την ώρα τουλάχιστον, δεν υπάρχει προγραμματισμός για ελέγχους στους θεατές πριν εισέλθουν στα γήπεδα.

Οι διοργανωτές τονίζουν πως δε συντρέχει λόγος ανησυχίας ούτε από το πρώτο θετικό τεστ αθλητή από την Ουγκάντα που έφτασε στην πόλη, καθώς έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες ασφαλείας και τα πρωτόκολλα υγείας. Τονίζοντας, ταυτόχρονα, πως τα κρούσματα σε όλη τη χώρα έχουν μειωθεί από τα 6.000 την ημέρα στα μέσα Μαΐου, στα 1.400 καθημερινά. Οι ειδικοί, όμως, εξηγούν ότι μόνο αν πέσουν κάτω από τα 100 ημερησίως στο Τόκιο, οι Αγώνες μπορούν να διεξαχθούν με ασφάλεια, καθώς ως τώρα μόλις το 16% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε., Τόμας Μπαχ, τόνισε πως τουλάχιστον το 80% των αθλητών, προπονητών και αξιωματούχων που θα μείνουν στο Ολυμπιακό Χωριό θα έχει εμβολιαστεί πλήρως. Ο κ. Μπαχ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνεδρίαση για την απόφαση παρουσίας εγχώριων φιλάθλων. Αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει τη νέα δημοσκόπηση του Asahi News Network, βάσει της οποίας το 65% των κατοίκων του Τόκιο επιθυμεί ακόμη τη νέα αναβολή ή τη ματαίωση των Ολυμπιακών Αγώνων...