Το υπουργείο Πολιτισμού θα δώσει 12 εκατ. ευρώ για ενοικίαση κτιρίου

Το υπουργείο Πολιτισμού θα δώσει 12 εκατ. ευρώ για ενοικίαση κτιρίου

Της Αγγελικής Κώττη

Σε ένα ακίνητο που θα του στοιχίσει πανάκριβα, πιο ακριβά από κάθε (ακριβό) κτίριο που έχει αναστηλώσει μέχρι τώρα, θέλει να μεταφέρει τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού η παρούσα ηγεσία του. Πρόκειται για το ακίνητο ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη συμβολή των οδών Σανταρόζα και Πανεπιστημίου, του οποίου οι επισκευές προϋπολογίζονται στα 12 εκατομμύρια ευρώ! Τεράστιο ποσό, αν συνυπολογίσει κανείς πως ακόμα και το «Ακροπόλ» με τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, στοίχισε λιγότερο, κοντά στα 9 εκατομμύρια ευρώ.

«Ήδη δρομολογήθηκε η δυνατότητα μεταστέγασης των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου» διαβάσαμε στο φυλλάδιο που κυκλοφόρησε προεκλογικά το υπουργείο για το έργο από το 2015 έως το 2019. Των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή. Ένα φυλλάδιο που προφανώς θα πληρώσουμε εμείς, οι φορολογούμενοι πολίτες δηλαδή. Όπως, φυσικά, και τα 20 εκατομμύρια που θα στοιχίσει η ανακαίνιση. Και το ερώτημα που προβάλλει είναι: μπορεί το υπουργείο να προγραμματίζει τη μεταστέγαση των κεντρικών του υπηρεσιών αντί τέτοιου ποσού, με τόσο δύσκολα δημόσια οικονομικά;

Η αρχή έγινε τον περασμένο Μάρτιο. Σε έγγραφό του, ο Γιώργος Δόνος, διευθυντής του γραφείου της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, εκδηλώνει προς την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου ενδιαφέρον «για τη μακροχρόνια εκμίσθωση ακινήτου επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα.

Όπως σημειώνει, «στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών του υπουργείου μας, περιλαμβάνεται και το εν λόγω ακίνητο». Πρόκειται για το πρώην ξενοδοχείο «Ματζέστικ» το οποίο κληροδοτήθηκε από τον Αντώνιο Παπαδάκη με φορέα διαχείρισης το ΕΚΠΑ. Το ακίνητο έχε συνολική επιφάνεια περίπου 3.000 τετραγωνικά μέτρα και έχει διάφορες κηρύξεις ως μνημείο από το ΥΠΠΟΑ και από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σήμερα «δεν είναι σε χρήση και λόγω δομικών προβλημάτων που παρουσιάζει έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά ικριώματα με προστατευτικά δίχτυα και εργοταξιακή περίφραξη. Για την επανάχρησή του απαιτείται η εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης και η εκτέλεση εργασιών τόσο για την αποκατάστασή του όσο και για τη λειτουργική του αναβάθμιση ώστε να πληροί τις προϋποθέσεις για να στεγάσει Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, συνολικής προεκτιμώμενης δαπάνης 12.000.000 ευρώ». (Τόσο προεκτιμώνται, αλλά ποιος ξέρει πόσο μεγαλύτερο θα είναι το τελικό ποσόν, εφόσον διαπιστωθούν επακριβώς τα προβλήματα.)

Το υπουργείο εκδηλώνει λοιπόν το ενδιαφέρον του προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της σύμβασης θα είναι και η αποκατάσταση. Δεν αποκλείεται, αναλόγως του ποσού ετήσιου ενοικίου, μετά από κάποια χρόνια να αρχίσει να πληρώνει και ενοίκιο, το ύψος του οποίου πουθενά δεν καθορίζεται!

Ας σημειώσουμε πως το έργο στο «Ακροπόλ Παλάς», ένα διατηρητέο κτίριο που ανήκει στο υπουργείο, στοίχισε 8 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως, εάν το ΥΠΠΟΑ θέλει να μεταστεγάσει τις υπηρεσίες του, θα πρέπει να ψάξει σοβαρά και να βρει φτηνότερα ακίνητα. Διότι πράγματι, το διατηρητέο «Ματζέστικ» είναι ένα υπέροχο κτίριο, αποδεικνύεται όμως και πολύ ακριβό.