Το υπουργείο Πολιτισμού καταπατά το Σύνταγμα και ξεπουλά μνημεία

Το υπουργείο Πολιτισμού καταπατά το Σύνταγμα και ξεπουλά μνημεία

Της Αγγελικής Κώττη 

Ψεύδεται ασύστολα το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο, μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε για το πέρασμα μνημείων και μουσείων των Χανίων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου, επιχείρησε να προβεί σε διάψευση. Γνωρίζοντας όμως πολύ καλά τι έχει κάνει σύμφωνα με τους νόμους. Έχει αφήσει μνημεία και μουσεία της χώρας στα «νύχια» του υπερταμείου, χωρίς να φροντίσει για εξαίρεσή τους. Ακόμα όμως και αν βγει τώρα από το τέλμα της αδιαφορίας, σύμφωνα με τους νόμους που η ίδια η κυβέρνηση έχει ψηφίσει, μνημεία και μουσεία υπάγονται πλέον στη διαχείριση της ΕΤΑΔ Α.Ε.

Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του ίδιου του Συντάγματος, το οποίο ορίζει πως μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και αρχαιολογικοί χώροι είναι εκτός συναλλαγής και δεν μεταβιβάζονται. Προκειμένου όμως να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα να ξεπουλήσει τα πάντα. Δεν εξαιρείται ούτε και η Ακρόπολη των Αθηνών!

Ο νόμος 4389/16 αναφέρει ρητά στο άρθρο 196 (παράγραφοι 4 και 5):

4. Η κυριότητα και νομή όλων των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και τα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, μεταβιβάζονται αυτομάτως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλλαγμα, με τις κατωτέρω εξαιρέσεις:

α. Αιγιαλοί, παραλίες και παρόχθιες εκτάσεις, υδρότοποι,
β. περιοχές Ramsar,
γ. περιοχές Natura,
δ. αρχαιολογικοί χώροι,
ε. αμιγώς δασικές εκτάσεις, και λοιπά πράγματα εκτός συναλλαγής. Σε περίπτωση που μέρος ακινήτου εμπίπτει σε μία από
τις ανωτέρω εξαιρέσεις, η κυριότητα του μέρους του ακινήτου που δεν εμπίπτει σε μία από τις ανωτέρω εξαιρέσεις μεταβιβάζεται στην ΕΤΑΔ σύμφωνα με τα ανωτέρω.

5. H ETAΔ εξακολουθεί να διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία που εξαιρούνται από τη μεταβίβαση σύμφωνα, με τα οριζόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, υπό την επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου, εκτός του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο έχει αναθέσει τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων στην ΕΤΑΔ, να ανακαλέσει τη σχετική ανάθεση».

Τι σημαίνει αυτό; Ότι, όπως είπε η βουλευτής και τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, στον ΣΚΑΪ, έπρεπε το υπουργείο Πολιτισμού να φροντίσει για την εξαίρεση μνημείων και μουσείων είτε με νομοθετική διάταξη είτε με διοικητική πράξη. Δεν το έκανε, προφανώς λόγω αδιαφορίας, άρα, τα μνημεία (που δεν συμπίπτουν με την έννοια των αρχαιολογικών χώρων) τα μουσεία και ποιος ξέρει ποια άλλα ακίνητα του υπουργείου Πολιτισμού, δεν εξαιρούνται ούτε από τη μεταβίβαση ούτε από τη διαχείριση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, «το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. Διαπιστώθηκε ότι σ'' αυτόν περιλαμβάνονται
- μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων,
- η τάφρος του Βυζαντινού τείχους,
- η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων,
- ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα,
- συγκροτήματα ενετικών νεωρίων,
- ο προμαχώνας Μοnigo,
- o Ενετικός προμαχώνας Lando,
- το φρούριο Φιρκά και
- το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!),

- τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου
- αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως
- το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος
- ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης».

Το υπουργείο Πολιτισμού έδωσε χθες μια απάντηση που δεν έχει καμία εγκυρότητα και στηρίζεται σε ψευδή βάση:

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της δήθεν παραχώρησης μνημείων και ακινήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού προς την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου το ΥΠΠΟΑ διευκρινίζει ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι για τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν τυγχάνει εφαρμογής η παράγραφος 5 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 σχετικά με τη διατήρηση του καθεστώτος διαχείρισης από την ΕΤΑΔ, γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά σε ακίνητα τα οποία ήδη διαχειριζόταν η ΕΤΑΔ πριν από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου.

Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Όπως διαπιστώσαμε από τον ίδιο τον νόμο και την κυρία Κεφαλογιάννη, που θα καταθέσει σήμερα και ερώτηση στη Βουλή, πρόκειται για ασύστολα ψεύδη. Τίποτα δεν έχει γίνει ώστε να συμβούν αυτά, με αποτέλεσμα άγνωστος αριθμός μνημείων, μουσείων και πολιτιστικών κτιρίων, να είναι στα χέρια του υπερταμείου.

Η κα Κεφαλογιάννη είπε επίσης πως η ειρωνεία είναι πως η σημερινή γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, «ήταν επί χρόνια έφορος αρχαιοτήτων Χανίων και ξέρει τους κωδικούς και τα μνημεία». Επίσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταθάκης, «έκανε κάποτε αγώνα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Χανίων και τώρα δεν βλέπω την ίδια διάθεση να προστατέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά». 

Διαβάστε ακόμα:

- Όλ. Κεφαλογιάννη: Ντροπή για τη χώρα η μεταβίβαση αρχαιολογικών χώρων στο υπερταμείο

- Στη Βουλή η εκχώρηση ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο