Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ψυχοκοινωνική μέριμνα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την ψυχοκοινωνική μέριμνα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει θέσει ως πρωταρχικό μέλημα «τη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας του προσωπικού» και επιδεικνύει «ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ολιστικής προσέγγισης και ψυχοκοινωνικής μέριμνας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» τονίζει η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην απάντηση του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας υπογραμμίζεται ότι «η ψυχοκοινωνική μέριμνα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δομών και δράσεων».

Χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει:

- Ιατρική περίθαλψη, τόσο σε προγραμματισμένο επίπεδο όσο και σε πλαίσιο επείγοντος, καθώς και νοσηλεία στις ψυχιατρικές Κλινικές των στρατιωτικών νοσοκομείων.

- Παροχή υπηρεσιών από το διακλαδικό κέντρο ψυχικής υγείας), όπως συμβουλευτική στρατιωτικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας, πρόληψη και διαχείριση επιχειρησιακού στρες, καθώς και συμβουλευτική διοικήσεων για χειρισμό ειδικών περιστατικών και καταστάσεων, διάθεση τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης, μελέτη και παρέμβαση σε δυνητικά ψυχικά τραυματικά γεγονότα, για τον περιορισμό των ψυχικών επιπτώσεων του συμβάντος.

- Ειδικές δράσεις, ημερίδες και προγράμματα, όπως η «Ομάδα Γονέων», που απευθύνεται σε στελέχη - γονείς και των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

- Σύσταση ομάδων ψυχοκοινωνικής μέριμνας, οι οποίες στελεχώνονται από οπλίτες ψυχολόγους, κοινωνιολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, με επικεφαλής αξιωματικούς ψυχολόγους και παρέχουν υποστήριξη και φροντίδα τόσο σε οπλίτες θητείας όσο και σε στελέχη, για όλα τα θέματα που μπορεί να τους απασχολούν, συμπεριλαμβανομένων αυτών της πανδημίας και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

- Έκδοση σχετικών εγχειριδίων επί θεμάτων ψυχοκοινωνικής μέριμνας προσωπικού και πρώτων βοηθειών ψυχικής υγείας.

- Ειδικό πλαίσιο δράσεων όσον αφορά στο θέμα των εξαρτήσεων, όπου υφίσταται σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εθνικής 'Αμυνας και υπουργείου Υγείας. Από το εν λόγω μνημόνιο, έχει εκπονηθεί σχέδιο δράσης για πρόσληψη και καταπολέμηση του φαινομένου.

Ειδικότερα, αναφορικά με την υφιστάμενη γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης, παρέχονται «άμεσες ψυχολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στις οικογένειές τους, ενώ λειτουργεί καθημερινά επί 24ωρης βάσης».

Στην απάντηση επισημαίνεται ότι οι διοικήσεις όλων των κλιμακίων «χειρίζονται με ορθολογικό τρόπο όλο το προσωπικό και μεριμνούν για τις ανάγκες των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των οικογενειών τους, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες κάθε στελέχους ως ψυχοσωματική οντότητα και επιδεικνύοντας σεβασμό στην προσωπικότητά του».

Τέλος, αναφέρεται ότι «το υγειονομικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κατάλληλα επιλεγμένο και εκπαιδευμένο ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που προκύπτουν. Η μελέτη των κείμενων ψυχοπιεστικών προβλημάτων, ο σχεδιασμός μέτρων, η εφαρμογή τους και κατ' επέκταση, η ανάγκη ενίσχυσης των υγειονομικών δομών με ανθρώπινο δυναμικό, είναι τομείς που το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας μελετά συνεχώς και συστηματικά και αναλαμβάνει τις ανάλογες δράσεις».