Το «τρίτο μάτι» των ποδοσφαιριστών στην επιλογή των κορυφαίων

Το «τρίτο μάτι» των ποδοσφαιριστών στην επιλογή των κορυφαίων

Δεν χρειαζόταν η ψήφος των ποδοσφαιριστών για να επιβεβαιωθεί η ανωτερότητα του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού σε όλα τα επίπεδα. Οι έξι στους 11 της «ιδανικής ενδεκάδας» είναι δικοί του: Σα – Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Σεμέδο, Ρισβάνης (Ατρόμητος) – Κουρμπέλης (Παναθηναϊκός), Μίσιτς (ΠΑΟΚ), Βαλμπουενά – Φετφατζίδης (Αρης), Λιβάγια, Ελ Αραμπί. Λείπει ο Φορτούνης, απουσιάζουν ο Καμαρά με τον Μπουχαλάκη, αλλά υπάρχουν... κι άλλες ομάδες για να πάρουν μέρος στο «παιχνίδι των πρώτων»! Θα ήταν... too much να μην βλέπαμε έστω έναν από ΠΑΟΚ ή από ΑΕΚ, άντε κι από Παναθηναϊκό.

Αυτονόητα «πρώτος των πρώτων» ο Τσιμίκας, που βρίσκεται πλέον στη Λίβερπουλ, το οποίο σημαίνει στο ψηλότερο δυνατό επίπεδο και δείχνει το ανάλογο μέλλον. Εντελώς φυσιολογική επίσης η ανάδειξη του Πέντρο Μαρτίνς στο ψηλότερο σκαλοπάτι των προπονητών που δουλεύουν εδώ, καθώς δεν βρίσκει αντίπαλο με βάση τις διακρίσεις του.

Από 'κει και πέρα, υπάρχουν σ' αυτή την ψηφοφορία μια σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά, που αξίζει να τα προσέξουμε και να τα αξιολογήσουμε. Μια και βρισκόμαστε στους προπονητές, δεν περνάει απαρατήρητη μεταξύ των παικτών η δουλειά που κάνει στον ΟΦΗ ο Γιώργος Σίμος, ένας κόουτς σχετικά άγνωστος, με φτωχό βιογραφικό και χωρίς σημαντική προϋπηρεσία. Τον διάλεξαν ο Γιώργος Σαμαράς κι ο Πουρσανίδης έχοντας εκτιμήσει τη δουλειά του σε κάποιες χαμηλού προφίλ ομάδες ή ποδοσφαιρικές ακαδημίες και τον αφήνουν ως τώρα να δουλεύει σε συνθήκες ηρεμίας ακόμη και φέτος που δεν έρχονται καλά αποτελέσματα...

Εντύπωση προκαλεί η επιλογή του Τάσου Μπακασέτα ως κορυφαίου Ελληνα. Ο Γιακουμάκης, που είναι ο πρώτος σκόρερ στο ολλανδικό πρωτάθλημα ξεπετάχτηκε μόλις τώρα, οπότε μπορεί να περιμένει. Εμειναν, όμως, έξω από το μικροσκόπιο των επιλογών και ο Παπασταθόπουλος με την κακή του χρονιά στην Αρσεναλ και ο Μανωλάς με τα σκαμπανεβάσματα στη Νάπολι, παρά το βαρύ όνομα που κουβαλάνε. Εκτός, μερικές από τις βασικές προτιμήσεις του Φαν τ' Σχιπ, του προπονητή της Εθνικής μας ομάδας, όπως ο Παυλίδης, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος ή ο Χατζηδιάκος.

Εκπληξη, η διάκριση για τον Εμμανουηλίδη που έφυγε πρόσφατα από τον Παναθηναϊκό δανεικός για την ολλανδική Φορτούνα Σιτάρντ, αφού έγινε ο πρώτος γεννημένος τον 21ο αιώνα ποδοσφαιριστής που πέτυχε γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η ψηφοφορία άφησε εκτός τον Τζόλη του ΠΑΟΚ, ο οποίος θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τα επόμενα χρόνια αν τα πράγματα εξακολουθήσουν να τού πηγαίνουν όπως τώρα.

Σημαντική και η τριάδα των διαιτητών. Εδώ, η αξιολόγηση των παικτών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την άποψη που έχουν οι μεγάλες ομάδες γι' αυτούς. Πρώτος σε ψήφους ο Σιδηρόπουλος, έτσι κι αλλιώς ο κορυφαίος, χρόνια τώρα, και για την UEFA. Παρόλα αυτά συγκεντρώνει συχνά το bullying των μεγάλων που ποτέ δεν είναι ευχαριστημένοι όταν δεν νικάνε. Στη 2η και 3η θέση, ο Παπαπέτρου και ο Τζήλος. Ο ένας έχει μπει στον «πάγο» εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ ο άλλος ξυλοκοπήθηκε άγρια πέρυσι από «άγνωστους» έξω από το σπίτι του. Και οι τρεις βρίσκονται «στη μπούκα» πότε του ενός και πότε του άλλου από τους Big-4, επειδή προφανώς δεν σφυρίζουν κατά τα κέφια του καθενός. Οι παίκτες, όμως, κρίνουν αλλιώς κι αυτό διατηρεί τη σημασία του...

(Ψήφισαν οι αρχηγοί των 14 ομάδων, αφού πήραν υπόψη τις απόψεις όλων των συμπαικτών τους).