Το τρίτο κύμα της πανδημίας έφτασε - Είμαστε έτοιμοι;

Το τρίτο κύμα της πανδημίας έφτασε - Είμαστε έτοιμοι;

Σε επιφυλακή για την έγκαιρη αντιμετώπιση του τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο φαίνεται πως έρχεται νωρίτερα και με ταχύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο, βρίσκονται τα κυβερνητικά και επιστημονικά επιτελεία, ενόσω αυξάνονται τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις εντατικές.

Η ανησυχία ενισχύεται και από τους επιδημιολογικούς δείκτες, που ανεβάζουν το δείκτη αναπαραγωγής της νόσου (Rt) στο 1,31 από 0,88 και τον δείκτη θετικότητας περίπου στο 3,5% από 2,3 την περασμένη εβδομάδα, ενώ παράλληλα οι νέες εισαγωγές κυμαίνονται από 120-170 περίπου την ημέρα. Ήδη χθες οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες πλησίασαν τους 1.300, αφού έγιναν 149 νέες εισαγωγές που προστέθηκαν στους ήδη 1143 νοσηλευόμενους από προχθές. Τα νέα κρούσματα επέστρεψαν σε τετραψήφιο αριθμό φτάνοντας τα 1261 και οι διασωληνωμένοι αριθμούν πλέον 244 άτομα. Στην δυσάρεστη εικόνα έρχονται να προστεθούν και τα νέα μεταλλαγμένα στελέχη, κυρίως αυτού της Βρετανίας, με 203 κρούσματα, ενώ γνωρίζουμε πλέον ότι και η μετάλλαξη της Ν. Αφρικής "έχει βάλει πόδι" στη χώρα μας με ένα περιστατικό. Την ίδια στιγμή, μελέτες στα λύματα δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, κατά 40%.

Με την εικόνα της πανδημίας να εξαπλώνεται, τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν ήδη επικαιροποιήσει τα σχέδια ετοιμότητάς τους, προκειμένου σε ελάχιστο χρόνο να συμπτύσσονται οι κλινικές άλλων παθήσεων ώστε να δημιουργούνται θάλαμοι απλής νοσηλείας για περιστατικά COVID, και αντίστοιχα να δίνεται η δυνατότητα ενίσχυσης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για COVID με πρόσθετες κλίνες. Σε αυτό το τρίτο κύμα μάλιστα, αναμένεται να λειτουργήσουν και νέες ΜΕΘ, που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Πιέσεις στο σύστημα υγείας

Με αφορμή την εικόνα αυτή, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στο liberal.gr, επισημαίνει πως " Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας - διότι περί αυτού πρόκειται - με 240 ανθρώπους στις εντατικές, όταν την τελευταία φορά που είχαμε διψήφιο αριθμό στις ΜΕΘ ήταν στις 26 Οκτωβρίου με 95 διασωληνωμένους. Άρα υπάρχει ένας φόρτος στο σύστημα υγείας, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί. Το μέγιστο που φτάσαμε να νοσηλεύουμε στις ΜΕΘ ήταν 620 ασθενείς. Αν παραστεί ανάγκη λοιπόν και ανάλογα με τις πιέσεις που θα δέχεται το σύστημα υγείας, θα αναπτυχθούν κι άλλα κρεβάτια ΜΕΘ. Όμως αυτά θα αναπτυχθούν σε βάρος των ΜΕΘ που νοσηλεύουν άλλες παθήσεις οι οποίες χρειάζονται εντατική παρακολούθηση, με τις ανάλογες επιπτώσεις στις υπόλοιπες ασθένειες".

Τα μεταλλαγμένα στελέχη

Αναφερόμενος στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη, ο κ. Εξαδάκτυλος επισημαίνει ότι οι δυνατότητες παρέμβασης είναι οι ίδιες για όλα τα στελέχη του ιού. Όμως καθώς το μεταλλαγμένο στέλεχος και συγκεκριμένα της Βρετανίας, μεταδίδεται πιο εύκολα από το αρχικό, θα κυριαρχήσει. Και τότε, θα πρέπει να είμαστε πιο ταχείς στις αποφάσεις μας, γιατί η αυξημένη μεταδοτικότητα θα διασπείρει ταχύτερα την πανδημία, άρα ο διαθέσιμος χρόνος, εκ των πραγμάτων περιορίζεται.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε μετά την επικράτηση του βρετανικού στελέχους είναι ένα πολύ αυστηρό lockdown, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογραμμίζει ότι "θα χρειαστεί να ξαναλάβουμε περιοριστικά μέτρα, γρήγορα".

Όσο για πιθανή παρέμβαση στην εξάπλωση της πανδημίας μέσω των εμβολίων, επισημαίνει πως "εφόσον έχουμε εμβόλια, ο εμβολιασμός καλύπτει έναντι του βρετανικού και εν μέρει και του νοτιοαφρικανικού στελέχους παρότι δεν υπάρχει σχετική μελέτη. Έτσι, θα πρέπει στον ελάχιστο δυνατό χρόνο από την προμήθεια των εμβολίων, να είμαστε έτοιμοι να εμβολιάσουμε ακόμη και όλο τον πληθυσμό σε μια μέρα. Με αυτό εννοώ ότι χρειάζεται να σχεδιάσουμε τον εμβολιασμό έτσι, ώστε να εμβολιαστεί ο πληθυσμός στον ελάχιστο δυνατό χρόνο".

Ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ

Αντίστοιχα ο γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου, μιλώντας στο liberal.gr, επισημαίνει την άνοδο που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις νοσηλείες, τονίζοντας το "δίκοπο μαχαίρι" της έντασης των μέτρων για την μείωση των πιέσεων στο σύστημα υγείας, σε συνδυασμό με τις οικονομικές επιπτώσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Τονίζει μάλιστα ότι θα πρέπει να δούμε το παράδειγμα της Νορβηγίας, μιας χώρας εξίσου αραιοκατοικημένης όπως η Ελλάδα, με αντίστοιχο αριθμό πληθυσμού, αλλά και με ανάλογη συγκέντρωση σε δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό των υγειονομικών, επισημαίνει πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων, είχαν εμβολιαστεί 93.000 υγειονομικοί από τις 95.000 υγειονομικών που υπηρετούν συνολικά στο ΕΣΥ, τα Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ, επισημαίνοντας ότι μέχρι τότε είχε λάβει έστω την πρώτη δόση η συντριπτική πλειοψηφία των υγειονομικών. Βέβαια οι εμβολιασμοί συνεχίζονται και στους υγειονομικούς του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι υπολογίζονται σε επιπλέον 45.000 άτομα.