Το θερμό φλερτ του Αλέξη στη Φώφη

Το θερμό φλερτ του Αλέξη στη Φώφη

Του Γιάννη Σιδέρη

«Συγκινητικός» στην συντροφική του προσήλωση ο Χρήστος Σπίρτζης, σε άρθρο του στα ΝΕΑ του Σαββάτου, απευθύνεται στους πρώην συντρόφους του που παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ (και δεν μήδισαν τρέχοντας στον ΣΥΡΙΖΑ  να κατοχυρώσουν αξίωμα), κάνοντας δραματική έκκληση: «Να βάλουμε στην άκρη όσα μας χωρίζουν».

Κάνει λόγο για «πληγές που ήταν βαθιές», και για «γεγονότα, άλλοτε ηθελημένα άλλοτε ακούσια,   που λάβωσαν βαριά τις σχέσεις των διαφορετικών πλευρών της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης». Κατά τον πρώην Συριζαίο υπουργό «Όλοι μας, σε όποιο πολιτικό φορέα  τη προοδευτικής όχθης και αν ανήκουμε, οφείλουμε να γιατρέψουμε τις πληγές του παρελθόντος. Να συζητήσουμε με ειλικρίνεια και θάρρος αυτοκριτικής όλα όσα μας διαίρεσαν και όσα πλήγωσαν τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία».

Στο ΚΙΝΑΛ… κατάκαρδα πήραν την «απεύθυνση» του πρώην συντρόφου, άφατη ήταν η συγκίνηση. «Μέχρι δακρύων» όπως μας είπε σαρκαστικά άμεσος συνεργάτης της Γεννηματά.

Εν τω μεταξύ ποιους προσδιορίζει ως άλλη προοδευτική όχθη;  Μα αυτούς που κατά τις πυρέσσουσες εποχές των πλατειών, χαρακτηρίζονταν ως Προδότες, Γερμανοτσολιάδες, Νενέκοι, Τσολάκογλου,  Πινοσέτ και άλλα εύηχα και εύοσμα, και για τα οποία, παρότι μιλάει για «θάρρος αυτοκριτικής» ο Σπίρτζης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να μην το βρίσκει ώστε να τους  ζητήσει δημοσίως συγνώμη.

Το φλερτ προς την Φώφη θα συνεχιστεί έντονο από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το κόμμα της νιώθει να βρίσκεται σε συμπληγάδες, καθώς πιέζεται και από  το νομοθετικό έργο της Ν.Δ. επί του οποίου πρέπει να παίρνει εμπράκτως θέση στη Βουλή. Ετσι βρίσκεται εκτεθειμένο καθώς υφίσταται τη μικροπολιτική  κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι μετατρέπεται σε «ουρά της Δεξιάς», μια κατηγορία στην οποία υπάρχει διαχρονική ευαισθησία και ευθιξία στη βάση του ΚΙΝΑΛ.

Ο νέος εκλογικός νόμος αποτελεί  σκληρό τοπίο για το τρίτο κόμμα της Βουλής, καθώς ευνοεί την ισχυροποίηση των δύο μεγάλων, μετατρέποντάς τους σε πόλους συσπείρωσης των μικρότερων δυνάμεων. Αυτό ροκανίζει τη δυνατότητα του  ΚΙΝΑΛ να βρεθεί στη θέση του ρυθμιστικού παράγοντος μετά τις εκλογές. Εξ αυτού η Φώφη ενοχλημένη είχε υποστηρίξει ότι ο Μητσοτάκης θα πέσει στη παγίδα του δικού του νόμου, φράση που επανέλαβε στη Βουλή και ο Αλέξης (κάποτε κόπιαρε τον Αντρέα, τώρα την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος,  κοπιάρει και Φώφη!).

Στο πιεστικό φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται και η σιγουριά με την οποία  αναφέρθηκε ο Τσίπρας στη Βουλή, ότι η απλή αναλογική θα βγάλει κυβέρνηση «προοδευτικών δυνάμεων». Στο επιτελείο του βλέπουν αισίως την δυσφορία που εκδήλωσε το ΚΙΝΑΛ στην  άρνηση Μητσοτάκη να αποδεχθεί τις επιμέρους προτάσεις του, αφ΄ής στιγμής ήταν παραπλήσιες των κυβερνητικών (ήπια κλιμάκωση της ενισχυμένης αναλογικής και χωρίς το υπερμέγεθες μπόνους των 50 εδρών). Αρα θεωρούν ότι η  Φώφη θα πάει στο τέλος με αυτούς!

Θεωρητικά  ο ΣΥΡΙΖΑ θα  παραμείνει η μεγάλη δύναμη στον χώρο της Κεντροαριστεράς αλλά αυτό δεν συνεπάγεται και ηγεμονική θέση εκ των ων ουκ άνευ. Με την εσωτερική αντίθεση των  παλιών κομματικών για την αφομοίωση των «μουσαφιραίων», και με τις ανορθολογικές έως «ελαφρούτσικες» θέσεις του σε φλέγοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας (όπως π.χ. εκπαιδευτικό, μεταναστευτικό), δεν προεικάζεται ότι στην περίπτωση που αργήσουν οι εκλογές, θα διατηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τα ποσοστά του Ιουλίου του ‘19. 

Το ΚΙΝΑΛ από την πλευρά του, σαφώς  ως κόμμα πιο ώριμο από τον ακτιβίστικο αριστερισμό του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει φιλότιμες προσπάθειες να μεταβληθεί σε σοσιαλδημοκρατία του μέλλοντος. Στην  Συνδιάσκεψη του Μαρτίου πχ, μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η ψηφιακή οικονομία, το κράτος – μάνατζερ, η καταπολέμηση των ανισοτήτων, ο πολιτικές απασχόλησης, οι τρόποι ελέγχου της εξουσίας, η διαφορετική  υφή του κοινωνικού κράτους που θα βασίζεται στη χειραφέτηση και όχι την εξάρτηση του πολίτη, η πράσινη ατζέντα, κλπ.

Ενδιαφέρουσες αναζητήσεις που σαφώς  απέχουν από τον μπρουτάλ λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι αμφίβολο αν απασχολούν τη μεγάλη μάζα, και αν το ΚΙΝΑΛ μπορεί να της μεταδώσει τον προβληματισμό του.  Όμως δεν είναι μια προσπάθεια εξαρχής χαμένη από χέρι. Οσο θα καθυστερούν οι εκλογές τόσο θα απομυθοποιείται ο ΣΥΡΙΖΑ και θα αφήνει χώρο στην παρέμβαση του ΚΙΝΑΛ.

Ο χρόνος των εκλογών εξαρτάται από τον Πρωθυπουργό  αλλά η καθυστέρησή τους ενδεχομένως δώσει χρόνο στην πολύφερνη  νύφη να δείξει στον κόσμο την προγραμματική της προίκα.