Το θέμα του Κοσόβου στη συνάντηση Πούτιν - Βούτσιτς στη Μόσχα

Το θέμα του Κοσόβου στη συνάντηση Πούτιν - Βούτσιτς στη Μόσχα

Το ζήτημα του Κοσόβου συζήτησαν ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτινκαι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Μόσχα, καθώς στο πλαίσιο της έντονης διπλωματικής κινητικότητας πριν από την επικείμενη το ερχόμενο Σάββατο συνάντηση στον Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας βρίσκεται στην ρωσική πρωτεύουσα, όπου παρέστη στην μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για τα 75 χρόνια από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Στην παρέλαση συμμετείχε και λόχος της εθνικής φρουράς της Σερβίας. Χθες βράδυ ο Βούτσιτς είχε κατ ιδίαν συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με το οποίο συζήτησαν για τις σχέσεις των δύο χωρών και εξέτασαν τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου.

Μετά τη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος της Σερβίας δήλωσε ότι είχε μια «χρήσιμη και εγκάρδια συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας», από τον οποίο - όπως ανέφερε - άκουσε συμβουλές και απόψεις για καίρια ζητήματα. «Εξετάσαμε διάφορες ιδέες για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου και ο πρόεδρος Πούτιν με σοφό τρόπο μου ανέπτυξε τις απόψεις του επιδεικνύοντας σεβασμό για τις θέσεις τις Σερβίας» δήλωσε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Στις 27 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του ειδικού απεσταλμένου για το Κόσοβο του προέδρου Τράμπ, του Ρίτσαρντ Γκρένελ, θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο συνάντηση του προέδρου Βούτσιτς με την ηγεσία του Κοσόβου. Στην συνάντηση αυτή, όπως αναφέρθηκε από τον Γκρένελ, θα εξεταστούν ιδέες και τρόποι για την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου -Πρίστινας. Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο φαίνεται ότι θορύβησε την Μόσχα, αλλά και τις Βρυξέλλες. Η Ρωσία δεν αρκείται πλέον στο ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων.

Στις 18 Ιουνίου ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατά την επίσκεψη του στο Βελιγράδι, σχολιάζοντας την συνάντηση στον Λευκό Οίκο, πέρα από την πάγια θέση ότι η Μόσχα θα στηρίξει κάθε συμφωνία που θα αποδεχθεί το Βελιγράδι, συμπλήρωσε για πρώτη φορά και την φράση ότι «κάθε λύση για το Κόσοβο θα πρέπει να εγκριθεί από τα μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ» δηλαδή, να έχει την συγκατάθεση και της Ρωσίας.

Η ΕΕ εμφανίζεται ενοχλημένη που δεν έχει καμία ενημέρωση από την αμερικανική πλευρά για την ατζέντα της συνάντησης στον Λευκό Οίκο. Γι' αυτό πιθανότατα κλήθηκαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες, πριν ταξιδέψουν για την Ουάσιγκτον, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο Χότι θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες ενώ ο Βούτσιτς την Παρασκευή, μόλις επιστρέψει από την Μόσχα. Όπως αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ η ηγεσία της ΕΕ θα προτείνει στις δύο πλευρές την επανεκκίνηση του διαλόγου τον Ιούλιο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε, μέσω ανάρτησης του στο διαδίκτυο, ότι τον Οκτώβριο θα επισκεφτεί το Βελιγράδι ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.  «Ο πρόεδρος Πούτιν μου επιβεβαίωσε την άφιξη του τον Οκτώβριο στην Σερβία, θα είναι υπέροχα και αυτό δηλώνει τις καλές σχέσεις που έχουμε» έγραψε στο Instagram ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς από την Μόσχα.

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP