Το τέλος του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας» για τις ΗΠΑ

Το τέλος του «πολέμου εναντίον της τρομοκρατίας» για τις ΗΠΑ

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Αφγανιστάν, θεωρούσαν πως απειλείται η περιφερειακή κυριαρχία τους από την επαναστατική ρητορική του Οσάμα μπιν Λάντεν. Πλέον, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, βρίσκονται ενώπιον μίας εντελώς διαφορετικής κατάστασης, που δεν μπορούν να ελέγξουν.

Η κατάρρευση της κυβέρνησης του Αφγανιστάν και η αμαχητί παράδοση των ενόπλων δυνάμεων μπροστά στην προέλαση των Ταλιμπάν ολοκληρώνει με ένα συμβολικό τρόπο τον «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», που κήρυξε ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος, μετά το δραματικό χτύπημα στους δίδυμους πύργους. Μαζί τους κλείνει και ο κύκλος, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούσαν πως μπορούσαν να επιβάλουν τις επιθυμίες τους σε όλο τον κόσμο με τη χρήση της στρατιωτικής ισχύς τους.

Είκοσι χρονιά μετά, η σκοταδιστική επιστροφή των Ταλιμπάν επιβεβαιώνει πως η επέμβαση στο Αφγανιστάν ουσιαστικά αναζωπύρωσε τις εξτρεμιστικές ομάδες καθώς και τον φονταμενταλισμό στην περιοχή. Ο Οσάμα μπιν Λάντεν μπορεί να εξοντώθηκε από τις αμερικανικές επίλεκτες δυνάμεις, ωστόσο οι τρομοκρατικές οργανώσεις πολλαπλασιάστηκαν. Η εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ του 2003 λειτούργησε ως λίπασμα σε εύφορο έδαφος για κάθε λογής τζιχανιτιστικό στοιχείο να αναπτυχθεί.

Η διάλυση του μπααθικού κόμματος του Σαντάμ Χουσεϊν που οδήγησε στη ζύμωση με τα τζιχανιστικά δίκτυα, και τη γιγάντωση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αλλά ακόμα και η δημιουργία της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, όπου τζιχαντιστικές ομάδες δημιούργησαν μία οργάνωση δίχως τη γνώση ή τη συνεννόηση με το κέντρο, αποτελεί ένα δείγμα του χάους που επικράτησε, στην περίοδο της αμερικανικής ηγεμονίας στη Μέση Ανατολή.

Πλέον η απόφαση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν γίνεται με την ελπίδα αυτή τη φορά οι Ταλιμπάν να είναι πιο προσεκτικοί ώστε να μην οργανώνονται επιθέσεις από το έδαφος τους απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι πιθανό οι Ταλιμπάν τουλάχιστον, να προσέχουν να μην κατηγορηθούν για κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, ακόμα και η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν πραγματοποιήθηκε επί εσφαλμένων βάσεων. Σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωνε σίγουρος πως ο αφγανικός στρατός θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί με τους Ταλιμπάν, καθώς υπερτερούν αριθμητικά. «Οι στρατιώτες του αφγανικού στρατού αριθμούν 300.000, πολύ περισσότεροι από τους 75.000 των Ταλιμπάν», δήλωνε χαρακτηριστικά. Είναι ενδεικτικό της προσέγγισης και των δεδομένων με βάση τα οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις ενός νέου πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σήμερα άλλωστε, παρά τις διαβεβαιώσεις, οι Ταλιμπάν δηλώνουν πως δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση, ενώ ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασραφ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα. Η χώρα επιστρέφει εκεί που ξεκίνησε, καθώς οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται να επιβάλουν τις φονταμενταλιστικές εκδοχές του ισλαμικού νόμου στο Αφγανιστάν. Ο αμερικανικός «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας» τελειώνει άδοξα.