7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ψήφισε υπέρ της εκεχειρίας - Επιβεβαιώνει η Χαμάς

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ψήφισε υπέρ της εκεχειρίας - Επιβεβαιώνει η Χαμάς

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ, υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, που είναι υπεύθυνο για θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, ψήφισε υπέρ της εκεχειρίας. 

Σύμφωνα με το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 θα ισχύσει από τις 02:00.

Η ηλεκτρονική έκδοση της ισραηλινής εφημερίδας «Haaretz» μεταδίδει ότι από το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο επιβεβαιώνεται ότι το Ισραήλ έκανε αποδεκτή την αιγυπτιακή πρόταση για «αμοιβαία» εκεχειρία. 

Στέλεχος της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς επιβεβαίωσε ότι «η αμοιβαία και ταυτόχρονη» ανακωχή με το Ισραήλ θα ξεκινήσει στις 02:00 της Παρασκευής.

Την πληροφορία αυτή μετέδωσαν λίγα λεπτά νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera και πολλά ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η «Jerusalem Post» μεταδίδει ότι ανώτατος Αιγύπτιος αξιωματούχος, ότι Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν για αμοιβαίο τερματισμό των εχθροπραξιών, αλλά οι λεπτομέρειες βρίσκονται ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Νωρίτερα το BBC είχε μεταδώσει ότι κοντά σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται Ισραήλ και Χαμάς.

Το βρετανικό δίκτυο αναφέρει ότι η ισραηλινή πλευρά ενημέρωσε Αιγύπτιους διαμεσολαβητές ότι θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από την πλευρά του Ισραήλ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας υπό τον Μπενιαμίν Νετανιάχου. 

Σύμφωνα με το BBC, νωρίτερα ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι αναμένει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ σε «μια ή δύο μέρες», ενώ ο Μπ. Νετανιάχου την Τετάρτη είχε ξακαθαρίσει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν έως ότου «αποκατασταθεί η ηρεμία και η ασφάλεια».

H εφημερίδα του Iσραήλ Haaretz, επικαλούμενη ΜΜΕ του Λιβάνου, αναφέρει ότι η Χαμάς συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός από το πρωί της Παρασκευής 21 Μαΐου. 

Πρόσωπα που συμμετείχαν στις συζητήσεις με τις δύο πλευρές δήλωσαν επίσης στη Wall Street Journal ότι η κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να ξεκινήσει από την Παρασκευή. Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν σημειώσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ηγεσία της Χαμάς και ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ιδιωτικά ότι πλησιάζει την ολοκλήρωση των στόχων του, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.