Το στοίχημα των κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες

Το στοίχημα των κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες

Να κερδίσει το στοίχημα της δημιουργίας κλειστών δομών στα νησιά ξεκινάει από σήμερα η κυβέρνηση, επιδιώκοντας να καταδείξει πως η επιλογή αυτή αποτελεί τη μόνη λύση τόσο για την αποσυμφόρηση όσο και για τη ενίσχυση της ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών. Στοίχημα, το οποίο θα πρέπει να υπερσκελίσει τα εμπόδια των τοπικών κοινωνιών.

Η σημερινή ημέρα κρίνεται κρίσιμη. Ολοκληρώθηκε την Δευτέρα η διαδικασία επιλογής αναδόχων, που θα αναλάβουν τις πρώτες ενέργειες για τη διαμόρφωση των κλειστών κέντρων φιλοξενίας στα ελληνικά νησιά και σήμερα –Τρίτη- αναμένεται να αναρτηθεί στη Διαύγεια ο ανάδοχος, που θα πάρει το έργο και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Όπως αναφερόταν στη σχετική προκήρυξη, «το αντικείμενο των υπό ανάθεση συμβάσεων για τις προπαρασκευαστικές εργασίες περίφραξης και καθαρισμού των γηπέδων στα νησιά Λέσβου, Χίου και Σάμου αφορά την πραγματοποίηση άμεσων εργασιών στις εκτάσεις που προορίζονται για τις εγκαταστάσεις των περιφερειακών υπηρεσιών, δομών και διακριτών χώρων».

Και προστίθεται: «Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν χωματουργικές εργασίες, καθαρισμού των γηπέδων και διαμόρφωση προσβάσεων, την κατασκευή περιμετρικής περίφραξης τύπου ΝΑΤΟ καθώς και την τοποθέτηση θυρών πεζών και οχημάτων».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε Λέσβο και Χίο, όπου έχουν στηθεί οδοφράγματα για να αποτρέψουν τις εργασίες επίταξης. Στη Μυτιλήνη εδώ και μέρες έχουν παραταχθεί οχήματα και ετοιμάζονται οι τοπικοί φορείς να βάλουν και άλλα.

Από το περασμένο Σάββατο, στη Χίο έχουν εγκατασταθεί ομάδες περιφρούρησης σε 24ωρη βάση και έχουν αναλάβει να ειδοποιήσουν τους κατοίκους, εφόσον επιχειρηθεί εγκατάσταση μηχανημάτων με στόχο να γίνουν εργασίες. Αντιδράσεις υπάρχουν και στη Σάμο, όπου σε κοινή ανακοίνωση, οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, ομόφωνα αναφέρουν ότι «δεν γίνεται αποδεκτός και απορρίπτεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων».

Επιστολή με την οποία καλεί τα συναρμόδια υπουργεία, τους δημάρχους και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου να συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας για τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια, το Βαθύ και τη ΒΙΑΛ απέστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Τα οφέλη από τα κλειστά κέντρα

«Στα κλειστά κέντρα θα παραμένουν σε περιορισμό, όπως προβλέπει η νομοθεσία, όσοι έχουν παραβατική συμπεριφορά, όσοι έχουν αρνητική απόφαση β’ βαθμού και άρα πρέπει να επιστραφούν και οι νεοαφιχθέντες. Ο γενικός πληθυσμός θα έχει δικαίωμα εξόδου για κάποιες ώρες την ημέρα. Οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές στα νησιά θα λειτουργούν μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μη ξεπερνά τους 6 μήνες» αναφέρει ο κ. Μηταράκης.

«Η λειτουργία των νέων κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων στα νησιά θα έχει πολλές και άμεσες θετικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα της ζωής των τοπικών κοινωνιών. Αυτό πολύ απλά και πρακτικά σημαίνει ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών, αποκατάσταση της καθημερινότητας, καθώς θα απομακρυνθούν οι σημερινές άναρχες δομές από τις πόλεις και τα χωριά. Σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα στον μέγιστο δυνατό βαθμό» υπογραμμίζει και προσθέτει: «Το βράδυ θα είναι κλειστά για όλους τα κέντρα, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους και περιορίζοντας περιστατικά εγκληματικότητας».