Το στοίχημα των Χριστουγέννων: Μάσκες, click away και σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων

Το στοίχημα των Χριστουγέννων: Μάσκες, click away και σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων

Με την παράταση του lockdown να θεωρείται δεδομένη, η κυβέρνηση εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους θα ανοίξει σταδιακά η αγορά, εν όψει εορτών, όταν το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.  

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, η διαδικασία για τα καταστήματα θα είναι κλιμακωτή. Πρώτα, δηλαδή, θα ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα και στη συνέχεια τα μεγαλύτερα.

Οι αυστηροί κανόνες, όπως η καθολική χρήση μάσκας, θα παραμείνουν. Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι «Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση», τονίζοντας ότι οι γιατροί υποστηρίζουν ότι έπαιξε κομβικό ρόλο στη διάδοση του κορονοϊού.

Το «click away» σε 3 βήματα

Στο μεταβατικό στάδιο, με το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων, το επικρατέστερο σενάριο θα είναι η μέθοδος του «click away».

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης εξήγησε, μιλώντας στο Mega, ότι πρόκειται για μια πρακτική που εφαρμόζεται διεθνώς. Το «click away» λειτουργεί σε τρία βήματα:

  1. Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος.
  2. Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
  3. Με το αποδεικτικό παραγγελίας - πληρωμής ο καταναλωτής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός, αφού ο πελάτης δεν θα αναζητεί το προϊόν που επιθυμεί εντός καταστήματος. Το «click away» θα ισχύει μόνο για όσα καταστήματα διαθέτουν e-shop.

Τ. Παναγιωτόπουλος: «Υπομονή»

Συστάσεις για αυτοσυγκράτηση έκανε ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας πως η άρση των μέτρων και το άνοιγμα της οικονομίας πρέπει να γίνουν σταδιακά και χωρίς βιασύνη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε πως «φαίνεται τάση σταθεροποίησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων, είναι κάτι ιδιαιτέρα σημαντικό... Η αντανάκλαση όμως αυτού σε νοσηλείες, διασωληνώσεις, και πολύ φοβάμαι και σε θανάτους, έχει διαφορά φάσης. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, μην το κομποδένουμε».

Στη συνέχεια έφερε το παράδειγμα του περασμένους καλοκαιριού: «Να αποφύγουμε την πρόκληση να τα θεωρήσουμε «όλα καλά» όπως το κάναμε το καλοκαίρι να συζητάμε αυτά που πρέπει να συζητάμε για την επόμενη φάση» δήλωσε και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις 7 Δεκεμβρίου. Θέλω να ελπίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια με δυο εβδομάδες».