Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαψεύδει τον Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας για τους S-400»

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαψεύδει τον Μ. Τσαβούσογλου: «Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας για τους S-400»

Εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης διαψεύδει τον ισχυρισμό του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σύμφωνα με τον οποίο προτάθηκε από την Ουάσιγκτον η σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για το ζήτημα του αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Απαντώντας σε ερώτηση της ΕΡΤ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τον υπουργό Μάικ Πομπέο.

«Κατανοούμε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έχει διευκρινίσει τις τοποθετήσεις του υπουργού (Μεβλούτ Τσαβούσογλου). Δεν υπάρχει ομάδα εργασίας σχετικά με τις κυρώσεις CAATSA ή για την “εξέταση” των απειλών που θέτει το σύστημα S-400 στα F-35. Υπάρχουν διαβουλεύσεις ρουτίνας σε επίπεδο εργασίας σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων στην υφιστάμενη στρατιωτική συνεργασία. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Πομπέο στις 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Είχε προηγηθεί δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον οποίο Άγκυρα και Ουάσιγκτον συνέστησαν ομάδα εργασίας για να εξετάσουν το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-400.

«Δημιουργήσαμε κοινή ομάδα εργασίας με τις ΗΠΑ για τους S-400 και βρισκόμαστε ήδη σε τεχνικές διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου.

Στην ουσία ο Τούρκος ΥΠΕΞ επιχείρησε να αποσπάσει εκβιαστικά από τις ΗΠΑ μία ασαφή υπόσχεση για ομάδα εργασίας με αντικείμενο την υπόθεση των S-400, περοσκρούοντας ωστόσο στην αμερικανική γραφειοκρατία που συνεχίζει να «δείχνει» προς την Άγκυρα τις κυρώσεις και απιτεί την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ με νομοσχέδιο αποφάσισαν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας S-400, τα οποία η Ουάσιγκτον θεωρούν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του ΝΑΤΟ και είναι ασύμβατα με τα μαχητικά F-35.