Το σπίτι του Ντοστογιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη

Το σπίτι του Ντοστογιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη

Όσο #menoume_spiti ας εξερευνήσουμε σπίτια στα οποία συγγραφείς έγραψαν τα αριστουργήματά τους. Σήμερα, το σπίτι του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη. Σήμερα είναι Μουσείο και εκεί έγραψε τους «αδελφούς Καραμάζοφ».

Το Μουσείο Ντοστογιέφσκι στην Αγία Πετρούπολη (βρίσκεται στον αριθμό 5 της οδού Κουζνέτσνι), είναι το τελευταίο από τα πολλά σπίτια που κατοίκησε ο Ρώσος συγγραφέας Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι (1821 - 1881). Σ’ αυτό το σπίτι μετακόμισε με την οικογένειά του στις αρχές Οκτωβρίου του 1878 και έζησε εκεί μέχρι το θάνατό του στις 28 Ιανουαρίου του 1881. Εδώ ολοκλήρωσε το τελευταίο μεγάλο έργο του «Αδελφοί Καραμάζοφ» (1880).

Ο Ντοστογιέφσκι, αν και έζησε στην Αγία Πετρούπολη επί 28 συνολικά χρόνια, δεν απέκτησε ποτέ δικό του σπίτι. Πάντοτε νοίκιαζε τα σπίτια που κατοικούσε. Σ' όλη τη διάρκεια που έζησε στην Αγία Πετρούπολη, μετακόμισε είκοσι φορές σε διάφορα σπίτια και δεν έμενε περισσότερο από τρία χρόνια σε καθένα από αυτά.

ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, η μνήμη και το έργο του Ντοστογιέφσκι δεν ήταν σε μεγάλη εκτίμηση, για το λόγο ότι οι κοινωνικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις του ήταν ασυμβίβαστες με την επίσημη σοβιετική ιδεολογία. Στα χρόνια αυτά, το σπίτι της οδού Κουζνέτσνυ είχε παρακμάσει και είχε μετατραπεί από το καθεστώς σε κοινοτικά διαμερίσματα.

Στο δεύτερο όροφο της οδού Κουζνέτσνι 5

Το τελευταίο σπίτι του, και Μουσείο σήμερα, στεγάζεται στο δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου ζούσε ο Ντοστογιέφσκι με την οικογένειά του. Στο χωλ της εισόδου βρίσκονται οι ομπρέλες και το καπέλο του συγγραφέα. Αυτά που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη του επισκέπτη είναι το υπέροχα διακοσμημένο παιδικό δωμάτιο, περιέχει ένα ξύλινο αλογάκι, κούκλες και το «μουσικό» βιβλίο με τα παραμύθια που διάβαζε ο Ντοστογιέφσκι στα παιδιά του.

ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Και το γραφείο του Ντοστογιέφσκι. Εκεί, υπάρχει το τραπέζι όπου έγραφε, το δερμάτινο πορτοφόλι του, η πένα του, ένα κουτάκι για τα φάρμακά του. Υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο ρολόι με τους δείκτες του σταματημένους την ώρα του θανάτου του στις 8.36 μ.μ. Στον τοίχο κρέμεται ένα αντίγραφο του αγαπημένου του πίνακα «Μαντόνα Σιξτίνα» του Ραφαήλ.

 Η πρώτη εντύπωση είναι το μικρό σαλονέτο-καθιστικό του σπιτιού και το κουτί που o Nτοστογιέφσκι φύλαγε και έστριβε τον ταμπάκο του. Η τραπεζαρία τακτοποιημένη, σαν μόλις η οικογένεια Ντοστογιέφσκι να πήρε το πρωινό της.

Όμως κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να είχε συμβεί, γιατί σύμφωνα μ' ένα επεξηγηματικό φυλλάδιο που περιέγραφε τις συνήθειες της οικογένειας, μαζεύονταν όλοι μαζί μόνο για το δείπνο. Αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Ντοστογιέφσκι έγραφε, από τότε ακόμα που ήταν νέος, μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ούτως ώστε να δουλεύει απερίσπαστος, με απόλυτη ησυχία. Με συνέπεια να ξυπνά μετά το μεσημέρι.

Στο μουσείο υπάρχει ακόμη η νεκρική μάσκα του Ντοστογιέφσκι, φτιαγμένη αμέσως μετά το θάνατό του από το γλύπτη L. A. Bernshtam.

Το 1878 μετακόμισε με την οικογένειά του στην τελευταία του κατοικία στην Αγία Πετρούπολη, κυρίως γιατί ήθελαν να ξεφύγουν από τον πόνο του χαμού του μικρότερου από τα παιδιά τους το 1878. Απέναντι από το σπίτι υπήρχε μια εκκλησία. Τον ηρεμούσε να ακούει τον ήχο της καμπάνας και συνήθιζε τα σπίτια που νοίκιαζε να έχουν θέα μια εκκλησία. Εκεί θα ολοκληρώσει τους «Αδερφούς Καραμάζοφ» και η σύζυγός του θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πάθος του τζόγου βάζοντας σε μια τάξη τη ζωή του.

ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Στην τελευταία του σοβαρή πνευμονική αιμορραγία ο Ντοστογιέφσκι εξομολογήθηκε και δέχτηκε τη Θεία Κοινωνία. Η Άννα Γρηγόριεβνα Ντοστογιέφσκι έγραψε στο «Ημερολόγιό» της ότι όταν του είπε ότι θα ζήσει ακόμα πολλά χρόνια, αυτός της απάντησε «Όχι, το ξέρω, θα πεθάνω σήμερα! Άναψε μια λαμπάδα, Άννια και δώσε μου το Ευαγγέλιο». Ήταν 28 Γενάρη 1881 με το παλιό ημερολόγιο, στις 20:36. Το νέο συντάραξε την Αγία Πετρούπολη και για δύο μέρες πλήθος κόσμου συνέρρεε στο σπίτι του για το ύστατο αντίο στον αγαπημένο συγγραφέα.

Το Μουσείο Ντοστογιέφσκι

Το 1971, το σπίτι άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό ως μουσείο. Βρίσκεται σε μια απλή γειτονιά της Αγίας Πετρούπολης και ο δρόμος έχει πάρει το όνομα του συγγραφέα.

Το 1971, η 150η επέτειος από τη γέννηση του Ντοστογιέφσκι ήταν γεγονός που γιορτάστηκε παγκοσμίως και έγινε ο καταλύτης για την ίδρυση του σημερινού μουσείου. Το σπίτι που είχε ζήσει ο συγγραφέας τα τελευταία χρόνια της ζωής του ανακαινίστηκε με βάση το υπάρχον υλικό στα κρατικά αρχεία της πόλης. Τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Ντοστογιέφσκι έγιναν το Νοέμβριο του 1971 και αποτέλεσαν μέγιστο πολιτιστικό γεγονός στην τότε πόλη του Λένινγκραντ.

ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ

Το Μουσείο εμπλουτίστηκε αρχικά με τα προσωπικά αντικείμενα και τα γραπτά κείμενα του συγγραφέα, που είχε συγκεντρώσει και διαφυλάξει η χήρα του Άννα Γκριγκόριεβνα Ντοστογιέφσκαγια μέχρι το θάνατό της το 1918. Ο εγγονός του συγγραφέα Αντρέι Φιόντοροβιτς Ντοστογιέφσκι (1908 - 1968) συνέβαλε αποφασιστικά στη δημιουργία του μουσείου, ενώ όλο το πολύτιμο υλικό που είχε συγκεντρώσει στη μνήμη του διάσημου παππού του αποτέλεσε τη βάση της πρώτης συλλογής του μουσείου.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, οι συλλογές του μουσείου εμπλουτίστηκαν και με πολλά άλλα εκθέματα. Σήμερα περιλαμβάνει σημαντικές συλλογές γραφικών τεχνών, φωτογραφικού υλικού, αφισών από θεατρικές παραστάσεις των έργων του συγγραφέα και αλληλογραφίας του με συγγενείς και φίλους, ενώ η βιβλιοθήκη του μουσείου περιέχει 24.000 τόμους.