Το Σκοπιανό φέρνει εκλογές

Το Σκοπιανό φέρνει εκλογές

Του Αλέξη Ρωμανού

Το Σκοπιανό αναδεικνύεται σε υπ'' αριθμόν ένα θέμα της κυβέρνησης, με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ να αναζητούν την πολιτική τους επιβίωση στα γνώριμα για την ακροδεξιά μονοπάτια του υπερ-πατριωτισμού. Είναι προφανές ότι η «κρίση» που υποβόσκει στα κυβερνητικά έδρανα δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Μοιάζει με ένα καλοστημένο παίγνιο, με στόχο την αντιπολίτευση και την αποκοπή της από τον δρόμο της αυτοδυναμίας.

Κάθε μέρα που περνάει βρισκόμαστε πιο κοντά σε ένα σενάριο πρόωρων εκλογών και με αφορμή το εθνικό θέμα των Σκοπίων. Είναι μία λύση που φαίνεται να εξυπηρετεί απόλυτα τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς το αφήγημα της οικονομίας που εκτοξεύεται στη στρατόσφαιρα δεν υποστηρίζεται από τις εξελίξεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και με αφορμή τη στάση του ΔΝΤ, οι τράπεζες φαίνεται ότι θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια. Επίσης, η σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και Γιάννη Στουρνάρα έχει ως αφετηρία της τη διάψευση του αφηγήματος περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια.

Η προσφυγή του κ. Τσίπρα στις κάλπες τού δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, εφόσον ο συνέταιρός του Πάνος Καμμένος πείσει το εκλογικό σώμα για την αγνότητα των προθέσεών του και συγκινήσει το δεξιό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας. Το ζητούμενο σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα είναι μόνο το να μπει ο Πάνος Καμμένος στη Βουλή, αλλά και να χάσει την αυτοδυναμία η Νέα Δημοκρατία. Να μην ξεχνάμε ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα είναι με απλή αναλογική. Κατά συνέπεια, έχει μεγαλύτερη σημασία να χάσει την αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το να κερδίσει μερικούς πόντους ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας σε σχέση με τα σημερινά του ποσοστά. Άλλωστε, είναι εξαιρετικά απίθανο να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση μέσα στο 2018. Ο στόχος αυτός δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Αντίθετα, το να χάσει ένα κρίσιμο ποσοστό ψήφων η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως εφικτό.

Δημιουργία μετώπου;

Το ερώτημα είναι αν ο Πάνος Καμμένος θα κατέβει μόνος ή αν στη διαδρομή θα προστεθούν κι άλλες δυνάμεις από τη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίες φαίνεται να οργανώνονται εδώ και καιρό σε μία τέτοια λογική. Είναι σαφές ότι οι κύκλοι αυτοί έχουν την απεριόριστη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και μέσων ενημέρωσης που έχουν δημιουργηθεί γι'' αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Να σημειωθεί η συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τον Ιβάν Σαββίδη στις εγκαταστάσεις του καναλιού Epsilon.

Θα έχουμε τη δημιουργία ενός εθνικιστικού μετώπου με σημαία το Σκοπιανό; Είναι πολύ πιθανό. Άλλωστε, υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις στη Βόρειο Ελλάδα που έχουν επενδύσει σημαντικά στον τοπικισμό και δείχνουν να μην έχουν ρόλο σε εξελίξεις που θα οδηγήσουν τη χώρα μακριά από τα γνώριμα σε αυτούς πεδία της μικροπολιτικής.

Ο Πάνος Καμμένος και οι εν δυνάμει σύμμαχοί του παίζουν ζάρια σε βάρος της χώρας και των ζωτικών της συμφερόντων. Ασφαλώς και δεν το κάνουν από μόνοι τους. Έχουν το πράσινο φως από τον Αλέξη Τσίπρα. Η είσοδος των ΑΝΕΛ στη Βουλή, το ψαλίδισμα των εκλογικών ποσοστών της Ν.Δ. και η πολιτική επιβίωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γι'' αυτούς πιο σημαντικά θέματα. Είναι προκλητικά επικίνδυνοι! Και αθεράπευτοι τζογαδόροι.

Φωτογραφία Intime News