Το σκεπτικό πίσω από το σενάριο για ελεγχόμενο «άνοιγμα» της οικονομίας

Το σκεπτικό πίσω από το σενάριο για ελεγχόμενο «άνοιγμα» της οικονομίας

Φαντάζει αυτή την στιγμή ως το πλέον πιθανό σενάριο. Παρότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή μετά την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα πει ναι στο ελεγχόμενο «άνοιγμα» του λιανεμπορίου. 

Μπορεί με την συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης να άνοιξε ένα «παράθυρο» προς αυτή την κατεύθυνση, όμως όλα θα κριθούν από την παρουσίαση των δεδομένων το πρωί της Παρασκευής. Η μέρα μόνο τυχαία δεν είναι, μιας και μεσοβδόμαδα ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει ποια μέτρα θα ληφθούν ή θα αρθούν και τι θα  ισχύσει την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι  ειδικοί περιμένουν στο τέλος της εβδομάδας να έχουν στη διάθεση τους όλα τα αναγκαία στοιχεία προκειμένη να εισηγηθούν αναλόγως. Στη συνέχεια, το απόγευμα της ίδιας μέρας, ανακοινώνονται από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας οι κυβερνητικές αποφάσεις για το επόμενο διάστημα.

Με βάση λοιπόν τις πληροφορίες που υπάρχουν φαίνεται ότι όλα κινούνται προς την κατεύθυνση του να επαναλειτουργήσουν τα καταστήματα. Αυτό αναμένεται να συμβεί γιατί στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν δύο βασικά στοιχεία στη διάθεση τους. 

Δύο παραμέτρους με βάση τις οποίες σχεδιάζουν τις επιλογές τους καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Με άλλα λόγια υπάρχει ένα σκεπτικό που δείχνει να κυριαρχεί πλέον στην κυβέρνηση και να είναι έτοιμο να εφαρμοστεί από την αρχή της εβδομάδας: 

- Η αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι ένα δυναμικό και όχι στατικό φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση του δεν μπορεί να είναι γραμμικές, καθώς είναι ανάγκη να αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

«Όλα τα μέτρα εξετάζονται συστηματικά. Όταν απαιτείται χαλαρώνουν και όποτε χρειάζεται, τα μέτρα σκληραίνουν όπως συνέβη τα τελευταία 24ωρα στη Βοιωτία, στη Λέσβο, στην Αργολίδα και στην Σπάρτη» τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού. 

- Σύμφωνα με την εικόνα σε πανελλαδικό επίπεδο αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίστηκε η λειτουργία του click away. Το βασικό μέλημα της κυβέρνησης αυτή στιγμή είναι να βοηθήσει το εμπόριο με την ευκαιρία των εκπτώσεων. 

Σε όλες τις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου αυτό που επισημαίνεται από τον πρωθυπουργό είναι ότι πρωταρχικό μέλημα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Για το λόγο αυτό άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης πήρε και πιο αυστηρά μέτρα από ότι έλαβαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φαίνεται όμως ότι με την σημερινή εικόνα , η ανάλυση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου επιτρέπει την επιστροφή έστω και μερικώς της λειτουργίας του εμπορίου.