Το σημαντικότερο τηλεφώνημα που αναμένεται να κάνει ο Μπάιντεν 

Το σημαντικότερο τηλεφώνημα που αναμένεται να κάνει ο Μπάιντεν 

Δεδομένης της άρνησης του Ντόναλντ Τραμπ να δεχθεί την ήττα και δεδομένων των «πολεμικών δηλώσεων» μετά και την επίσημη ανακήρυξη του Τζο Μπάιντεν ως του 46ου προέδρου των ΗΠΑ, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στον Μιτς Μακόνελ. 

Αυτό γιατί ο πανίσχυρος επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία θεωρείται, όχι άδικα ίσως, ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να «φρενάρει» τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις εκλογές και κατά τη διάρκεια της καταμέτρησης, ο Μακόνελ απείχε διακριτικά από τα όσα έλεγε ο Τραμπ περί "νοθείας" και "κλοπής". 

Ο Μακονελ έχει σημαντική επιρροή στο σύνολο σχεδόν των Γερουσιαστών του κόμματος, με εξαίρεση, τον Τομ Κότον και τον Τζος Χοουλι, οι οποίοι είναι στενοί σύμμαχοι του Τραμπ.

Εξάλλου, ο Γερουσιαστής από το Κεντάκι βρίσκεται πίσω από τους διορισμούς των στο Ανώτατο Δικαστήριο των Μπρετ Καβάνο, Νιλ Γκορσατς και Έιμι Κονει Μπάρετ κατά τη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου προέδρου.

Παρότι οι δυο άνδρες βρίσκονται σε αντίπαλες πολιτικά όχθες, μετρούν πολλά χρόνια γνωριμίας και συνεργασίας στο Κογκρέσο. Όταν μάλιστα πέθανε ο γιός του Μπάιντεν, Μπο το 2015, ο Μακονελ ήταν ο εκ των ελάχιστων Γερουσιαστών από το Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο που βρέθηκε στην κηδεία. Παράλληλα, ο Γερουσιαστής απείχε από τις επιθέσεις του Τραμπ κατά του άλλου γιού του Μπάιντεν, Χάντερ. 

Κυρίως όμως, Μπάιντεν και Μακόνελ έχουν συνεργαστεί στενά κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα, ο πρώτος ως αντιπρόεδρος και ο δεύτερος ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία έφεραν εις πέρας ουκ ολίγες συμφωνίες.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο οτι το σημαντικότερο τηλεφώνημα που αναμένεται τις επόμενες ώρες είναι αυτό με τον Μακονελ. Πολλοί αναλυτές προβλέπουν μάλιστα ότι μετά από την επικοινωνία τους, ο Τραμπ θα αναγκαστεί να αποδεχθεί την ήττα του.