Το si-Cluster και το Υπουργείο Άμυνας ολοκλήρωσαν το έργο ACRITAS

Το si-Cluster και το Υπουργείο Άμυνας ολοκλήρωσαν το έργο ACRITAS

Ολοκληρώθηκε η συνεργασία του ελληνικού si-Cluster (Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών) με το Υπουργείο Εθνικής ''Αμυνας, στο πλαίσιο του έργου ACRITAS για την παρακολούθηση των θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών και συνόρων της χώρας μας, με την αξιοποίηση διαστημικών τεχνολογιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του si-Cluster, η τελική δοκιμή της πλατφόρμας ACRITAS πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε παρατηρητήριο του Στρατού Ξηράς στη Χίο, όπου εγκαταστάθηκαν ο εξοπλισμός και οι εφαρμογές του συστήματος για την παρακολούθηση θαλάσσιων περιοχών.

Η αξιολόγηση έγινε από εμπειρογνώμονες των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του υπουργείου παρουσία του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη. Στη συνάντηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποφασίστηκε η περαιτέρω αξιοποίηση του συστήματος ACRITAS, η ενσωμάτωση των ραντάρ των Ενόπλων Δυνάμεων και η επανάληψη των δοκιμών.

Παράλληλα, εγκαταστάθηκε στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας η εφαρμογή επιτήρησης χερσαίων συνόρων, χρησιμοποιώντας δορυφορικές τεχνολογίες γεωπαρατήρησης, ανίχνευσης και πλοήγησης.

Η πλατφόρμα ΑCRITAS αξιοποιεί συστήματα σύνθεσης δεδομένων από επίγειους και δορυφορικούς αισθητήρες (ραντάρ, οπτικούς, υπέρυθρους κ.α.), αποτελώντας ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των συνόρων. Μπορεί να αναπτυχθεί ταχύτατα σε δύσβατες και απομακρυσμένες περιοχές παρέχοντας δυνατότητες εποπτείας και χρήσιμες πληροφορίες σε περιφερειακές και εθνικές αρχές, συμπληρώνοντας τις παραδοσιακές υποδομές φύλαξης των συνόρων.

Το σύστημα ACRITAS αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) «Δημιουργία και Λειτουργία Δομής Διαχείρισης και Ανάπτυξης Συνεργατικού Σχηματισμού Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών». Συντονιστής του έργου είναι η Space Hellas και συμμετέχοντες οι εταιρείες-μέλη του si-Cluster: Terra Spatium, Epos, Geosystems Hellas, InAccess, Irida Labs, Neuropublic, Planetek Hellas, καθώς και οι υπεργολάβοι τους: ISΙ, Miltech Hellas, ATESE, ISI/RIC Athena, MRCL Lab, VLSI Lab, iBEC.

To si-Cluster είναι το πρώτο και μοναδικό 'οικοσύστημα'' καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Corallia ως φορέα αρωγού και της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ