Το σχέδιο του Ισραήλ για «άνοιγμα» τον Μάρτιο - Οι συμφωνίες με Κύπρο και Ελλάδα

Το σχέδιο του Ισραήλ για «άνοιγμα» τον Μάρτιο - Οι συμφωνίες με Κύπρο και Ελλάδα

Σε σύγκριση με άλλες χώρες το Ισραήλ είναι "παγκόσμιος πρωταθλητής" στους εμβολιασμούς. Ενόψει μάλιστα των πρόωρων εκλογών, τον Μάρτιο, η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα απαλλαγούν από την πανδημία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι οι πολίτες θα συνεχίσουν να προσέρχονται στα κέντρα εμβολιασμών.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ είχε εξασφαλίσει εγκαίρως εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου που παρασκεύασαν οι εταιρίες BioΝTech και Pfizer. Τα εμβόλια καταφθάνουν τμηματικά στη χώρα. Συνολικά η κοινωνία συμμετέχει πολύ ενεργά στο πρόγραμμα εμβολιασμών, προκειμένου να απαλλαγεί το ταχύτερο δυνατό από αυτή την κατάσταση

Βασικοί παράγοντες που συμβάλουν στην ταχύτατη διεξαγωγή εμβολιασμών είναι το σχετικά μικρό μέγεθος της χώρας με μόλις εννέα εκατομμύρια κατοίκους, η διαθεσιμότητα των εμβολίων, αλλά και το γεγονός ότι το σύστημα υγείας έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως. Κάθε πολίτης έχει εγγραφεί σε ένα από τα συνολικά τέσσερα ταμεία της χώρας, τα οποία μάλιστα διαθέτουν δικές τους κλινικές. Μέσω των ταμείων γίνεται ο εμβολιασμός, είτε στις δικές τους κλινικές, είτε σε άλλα σημεία εμβολιασμού, επί επτά ημέρες την εβδομάδα.

Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι της χώρας στο πρακτορείο Reuters, το Ισραήλ σκοπεύει να ανοίξει ξανά την εστίαση γύρω στις 9 Μαρτίου και να επανεκκινήσει τον τουρισμό με την Κύπρο ως μέρος της σταδιακής «επιστροφής στην κανονικότητα» χάρη στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19. 

Με πάνω από το 41% των Ισραηλινών να έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση από το εμβόλιο της Pfizer, το Ισραήλ δήλωσε ότι θα ανοίξει μερικώς ξενοδοχεία και γυμναστήρια στις 23 Φεβρουαρίου σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ή θεωρούνται ανοσοποιημένοι μετά την ανάρρωση από τον κορoνοϊό.

Όπως αναφέρει το Reuters, για να αποκτήσουν «ελευθέρας», οι δικαιούχοι θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα «πράσινο διαβατήριο», που εμφανίζεται σε μια εφαρμογή του Υπουργείου Υγείας που συνδέεται με τα ιατρικά αρχεία τους. Η λειτουργία της εφαρμογής αναμένεται αυτήν την εβδομάδα. 

Ο επικεφαλής της επιχείρησης εμβολιασμού στο Ισραήλ, Νάχμαν Ας, δήλωσε ότι η επανέναρξη των εστιατορίων, των καφέ και των ξενοδοχείων θα πραγματοποιηθεί «γύρω στις 9 Μαρτίου». «Θέλουμε να ανοίξουμε σταδιακά, προσεκτικά, έτσι ώστε να μην έχουμε νέο ξέσπασμα ή άλλο (πανδημικό) κύμα και άλλο λοκντάουν», διευκρίνισε στο Ynet TV. 

Το Ισραήλ άρχισε να εξέρχεται από το τρίτο lockdown την περασμένη Κυριακή. Όπως υπενθυμίζει το Rueters, τη Δευτέρα, υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα για την ελάφρυνση των ταξιδιωτικών περιορισμών στους Ισραηλινούς ταξιδιώτες που φέρουν το «πράσινο διαβατήριο».

Φιλοξενώντας τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη σήμερα Κυριακή, ο Ισραηλινός ομόλογός του, Ρεουβέν Ριβλίν, δήλωσε ότι μεταξύ των δύο κρατών επικρατούν παρόμοιες «αντιλήψεις» για την επανέναρξη των πτήσεων προς την Κύπρο, η οποία έχει αναφέρει ότι περίπου το 10% του τουρισμού της προέρχεται από το Ισραήλ. 

Δεν έχουν δοθεί ημερομηνίες για την εφαρμογή των συμφωνιών με την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Ισραήλ έχει κλείσει σχεδόν όλη τη διεθνή εναέρια κυκλοφορία από τις 26 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον COVID-19. 

Η χώρα φαίνεται ότι θα εμβολιάσει πλήρως το 30% του πληθυσμού της, που ανέρχεται στα 9 εκατομμύρια, με δύο δόσεις, αυτόν τον μήνα, ένα ορόσημο για την προκαταρκτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Το Ισραήλ ευελπιστεί για κάλυψη 50% και ευρύτερο άνοιγμα τον επόμενο μήνα. Η εκστρατεία εμβολίων βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να κερδίσει πέμπτη θητεία στις εκλογές της 23ης Μαρτίου.