Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τα Εξάρχεια

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τα Εξάρχεια

Το σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αποκατάσταση της νομιμότητας και την προστασία των κατοίκων από τη δράση των κουκουλοφόρων, τη διακίνηση των ναρκωτικών και κάθε έκνομης ενέργειας στην περιοχή των Εξαρχείων, παρουσιάζει σε δημοσίευμά του το «Έθνος της Κυριακής». Σύμφωνα με αυτό, προβλέπονται συνεχείς επιχειρήσεις κατά των διακινητών, εκκενώσεις των υπό κατάληψη κτιρίων, καθώς και ίδρυση νέας μηχανοκίνητης ομάδας.

Ειδικότερα, η πρώτη φάση εκτυλίσσεται ήδη και προβλέπει συνεχείς επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών για τη σύλληψη διακινητών με «έδρα» την πλατεία Εξαρχείων αλλά και εκκενώσεις υπό κατάληψη κτιρίων. «Αρχικά έπρεπε να σταλεί το μήνυμα ότι τα Εξάρχεια δεν είναι κάτι ξεχωριστό από τις υπόλοιπες περιοχές του Κέντρου. Η Αστυνομία θα μονιμοποιήσει την παρουσία της εκεί. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα έχουν γίνει οκτώ διαφορετικές επιχειρήσεις της Δίωξης Ναρκωτικών στην ''καρδιά'' των Εξαρχείων» εξηγεί πηγή της Λεωφόρου Κατεχάκη στην εφημερίδα.

Ο δεύτερος τρόπος «μονιμοποίησης» της παρουσίας της ΕΛ.ΑΣ. που προκρίνεται είναι η συνέχιση των εκκενώσεων υπό κατάληψη κτιρίων. Στα Εξάρχεια υπάρχουν συνολικά 18 καταλήψεις. Για πολλά από τα κτίρια έχουν εκδοθεί εισαγγελικές παραγγελίες για εκκένωση, οι οποίες αναμένεται το επόμενο διάστημα να βγουν από τα «συρτάρια» και να εκτελεστούν από την Αστυνομία. Την περασμένη Δευτέρα εκκενώθηκαν τέσσερα κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη, δύο εκ των οποίων, μάλιστα, βρίσκονταν ακριβώς δίπλα από την πλατεία, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η επόμενη φάση του σχεδίου της ΕΛ. ΑΣ. για τα Εξάρχεια περιλαμβάνει την ίδρυση νέας μηχανοκίνητης ομάδας ταχείας επέμβασης. Τη γνωστή σε όλους ομάδα «Δέλτα».  Τα δεδομένα, σε επίπεδο στελέχωσης, θα αλλάξουν από τον ερχόμενο Νοέμβριο, όταν και θα έχουν προσληφθεί 1.500 νέοι ειδικοί φρουροί, οι οποίοι θα διατεθούν για την επάνδρωση της ομάδας «Δέλτα», των ΜΑΤ και της Άμεσης Δράσης. Συνολικά εκτιμάται ότι η «Δέλτα» θα αριθμεί περίπου 250-300 άντρες.